Wednesday, March 25, 2009

check up week 36~37

pagi semalam ujan lebat.. agaknye sebab da lama xujan kot.. semalam cover kaw2.. hehe.. so kami g klinik lambat sket... layan ujan dlu.. :D jangan pk yang bukan2 ye.. haha..

sampai je kat klinik orang xbrapa ramai.. mayb sebab ujan kot.. ok la xyah tunggu lama2.. macam besala rutinnye, timbang berat, cek bp then urine test.. kali ni naik 0.2kg je.. ok what.. naik gak ape.. xde la turun cam minggu lepas..

kali ni xyah cek darah coz baru je cek last week.. kat cni just 'tet' kat jari.. tapi kan, masa bulan 12 ari tu, masa tu kat kedah i wat cek up kat klinik sana.. guess what, derang amik darah i 1 tube besar jari kelingking (mayb dalam 5 ml kot).. huhu.. seriau betul.. my auntie cakap klinik tu tiap2 kali cek up memang akan amik banyak tu.. huhu.. awat xhabaq awai2.. kalo tau cheq tunggu balik kl.. :D

xsampai 10minit, nurse panggil masuk dalam.. cam besa la dia tekan kt bawah perut tu.. pastu dia kata kepala baby da masuk kat 'tempat dia' means da engaged.. huhu.. tetiba cuak plak.. cepat le plak.. nurse tu kata kalo xde masalah, insyaAllah PALING AWAL dalam week 37 baby da bleh lahir... so get ready je la ye.. takuttttnyeeee!! oh! adakah aku akan jadi mama dalam masa terdekat ni??? cepat sungguh masa berlalu..

da selesai cek suma kena dengar ceramah pasal BF plak.. ada 2 orang je pendengar (including me).. haha.. so blehla nak tanya lebih2 yang xpaham tu.. here's some info yang sempat i digest..

#1st of all, kena set dalam our mind nak fully BF our baby.. insyaAllah susu akan ada sepanjang masa.. n d most important thing, boobs size doesn't matter.. kecik ke besar ke confirm ada milknye.. my auntie berat dia 40kg je (cekeding je dia) bleh BF anak dia sampai la anak dia yg 1st tu umur 2tahun.. n skarang ni sambung kat 2nd baby plak..

#rupa2nye kat area areola tu pun susu bleh kuar, dats y time BF area tu kena fully masuk dalam mulut baby... lagipun kalo baby isap kat nipple je nanti bleh melecet n berdarah..

#cara yang betul nak BF ialah hold baby n pusat baby bertemu pusat mak.. kalo x nanti kepala baby akan terteleng plus xselesa..

#time kite BF nanti akan terasa cam contraction kat perut means rahim tengah mengecut..


#bagi ibu2 yang bekerja plak, bleh la pump susu n simpan.. kalo suhu bilik, susu tahan 4-8 hours.. kalo simpan dalam fridge (bahagian biasa) tahan 48-72 hours.. n kalo simpan kat tempat ice tu, bleh tahan sampai 3 bulan.. time nak bg baby minum, leh panaskan dengan merendam dalam air panas.. jangan direct heating coz can kill/remove some nutrients...


#bagi baby yang kena jaundice plak digalakkan BF 2 jam sekali n kalo baby tengah tido kena kejutkan dia coz baby yang ada jaundice tend to sleep for a long time..


those infos might be new for me since i'm 1st timer for BF things.. hehe.. kalo ada info yang xbetul means nurse tu la yang salah bagi info... ekekeke..

lagi satu.. i da kena stat pack barang2.. ye la pasni da kena stay kat umah my mom... barang2 baby suma da bawak g sana.. barang me n my asben je yang xsiap kemas lagi.. nanti kalo dok sana, tenet xde.. so paham2 je la ek kalo da lama xhapdate tuu.. ;D


2 comments:

izuan murat said...

true facts...baguih imah..nti bg bby fully BF tau!hehehe..

tk care n good luck k!

jgn lupe byk2 baca Quran..biar mudah bsalin n thn sket sakitnya..ok?

hana robert said...

:) congrats~! semoga selamat semuanye.

info on breast feeding : http://boobiesmommies101.blogspot.com/ gf akak. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails