Tuesday, August 25, 2009

Salam Ramadhan..

kejap je kan.. tup2.. da ari ke4 kite berpuasa.. alhamdulillah.. puasa tahun ni lebih bermakna coz ada Arissa depan mata.. last year, Arissa still dalam perut Mama nih.. hehe..

nak tau x, perkara pertama yg daku risaukan masa nak puasa ari tu ialah takut kalau2 susu badan tetiba kering.. huhu.. maklumle, kite xminum waktu siang untuk refill yang kuar.. tapi tu la.. kuasa Allah kan, hebat sungguh! susu xkering pun.. malah bertambah2 je.. alhamdulillah.. dok pk je, kalo le ditakdirkan susu kering, mau kena bagi Arissa minum susu cap 'mooo'.. hehe.. i penah terbaca, kalo xsalah le, kalo nak bg susu 'on' je, kena la banyak minum air time sahur plus makan kurma.. ye.. so far mmg berkesan..

ok.. ni plak pengalaman awal puasa tahun ni.. kite cite skali harung je la since dari 1st day puasa hari tu (maklum le, suke sungguh 'karau' cite banyak2 hehe).. sepanjang 4 ari puasa ni, time sahur Arissa tido dgn nyenyak sekali.. hee..xdapat nak dibayangkan kalo dia bangun.. kelam kabut le Mama dia.. sure nak ngopek punya la utk sambung tido.. maklumle.. set alarm 4.20am.. bajet le bape kali pospone alarm sblm bangun panaskan lauk :D

buka puasa plak.. day1 n 2 buka puasa kat Sg Buloh.. ngada2 kan 2 hari stret buka puasa kat sana hee.. kata PILs dok Kedah.. kalo x sure kena buka posa kat sana gak.. Abang da plan nak balik Kedah 2 3 hari b4 raya coz nak buka puasa kat sana gak.. huhu.. xsyok le Bang.. sana buka lambat hee..

sebut pasal my-in-laws ni, hmm ada le cite menarik yang nak dishare nih.. ni last year punya cite (tapi bajet le, confim sama ngan tahun ni.. dush2x) :D last year was my 1st time puasa n raya with my in laws.. since balik sana agak awal, sempat la berpuasa kat sana 2 hari.. camni cite nye.. time berbuka, family Abang akan makan kurma then terus makan nasi.. eventho kuih da beli, tapi simpan untuk makan pas terawih or wat supper.. yang kelakarnye, i yang xtau style dorang ni, dengan rajinnye letakkan la suma kuih (beli kat bazar) dalam piring untuk hidang skali ngan nasik.. tetiba my SIL cakap la, kami xmakan kuih awal2.. simpan malam sket baru makan.. huh.. kan da malu.. telebih rajin plak aku rupenye! mana la nak tau, family i style lain.. xtau le kan kalo family u all pun cam nih.. my family, pas makan kurma, makan kuih sket pastu baru makan nasik..

tu cite buka puasa.. time sahur pun ada cite gak.. hehe.. ni pun lain gak ni dari kebiasaan kami.. family Abang time sahur, xsemua bangun.. n dorang xakan makan nasi coz xde selera katanya.. yang paling best my MIL n my BILs, dorang akan minum milo AIS untuk sahur plus ngan roti.. wajib ye tiap2 pagi.. i yang xtau cite pagi tu 'tekujat' gak la tengok dorang.. my MIL soh le makan nasi, tapi bajet le, orang makan roti, xkan le kite nak makan nasi plak.. segan ahh.. kata menantu baru hee (malu xkena tempat!).. kalo my family, confim makan nasi.. kalo agak2 xlalu nak makan lauk banyak2, makan nasi ngan kicap plus ayam goreng Upin Ipin/ telur goreng.. hehe.. kami 2 kat sini pn tiap2 hari sahur ngan nasi.. agak2 emergency kalo terbangun lambat je makan roti n milo panas..

begitulah critanya.. see.. beza sungguh 2 family ni kan.. tu la orang kata, rambut sama itam, hati lain2 (cam xkena le plak... hantam saja la labuu..) moral of d story! wahai menantu baru.. sila tanya dlu sebelum memandai2 untuk berhidang.. paling afdhal, tanya dlu suami masing2 style family diorang camne.. xde la nak termalu di kemudian hari.. :D

dats all for tonite.. jom tidoo.. esok nak bangun sahur plak... last but not least, kepada semua muslimin & muslimat.. selamat menjalani ibadah puasa!!

3 comments:

Madam Robert said...

puasa kat Paris, kol 9mlm baru berbuka dik.. sahur before 445am. hahahh~~ moral: pergi le balik Kedah, bukak pose lambat 10minit je kot?? hehe~

azimah said...

haha! kan da kena sound dh! uiks! bleh tahan lama gak ek puasa kat sana?? siang lg panjang dr mlm ek.. kena 'struggle' cpt2 mlm tu.. haha

ye laa.. kite balik sana la.. sib baik 2 hr je.. hihi

Madam Robert said...

hehe.. sini tengah summer ni.. tunggu in few years, winter plak. puasa singkat le~ haha..

anyway, good luck! ^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails