Wednesday, January 13, 2010

potong kuku anak dengan cara bijak...

camne eh?? seriuosly sejak Arissa da makin cerdik ni, makin susah nak potong kuku dia.. macam main tarik tali plak.. me tarik tangan dia, dia tarik balik.. huhu.. mau sepetang kalo nak abiskan sebelah tangan.. kalo pegang tangan dia kuat2, mau satu taman dengar dia jerit..

kalo dibiarkan panjang, muka me n Abah dia yang jadik mangsa cakaran.. ye sekali lagi diulangi, muka me n Abah dia.. hehe.. from my observation sejak dari mittens dia dicabut, Arissa sekali pun xpenah cakar muka dia sendiri.. kalo gatal, dia akan gunakan belakang tangan dia untuk garu, xpun dia genggam tangan dia.. haha bijak sungguh.. tapi bila sampai kat muka Abah n Mama dia.. huhu.. abis calar balar dibuatnya.. kalo sampai time geram dengan ke'comel'an hidung Mama dia ni, mesti dia ramas2 wat macam picit bebear.. bleh bayangkan x?? =D

ari tu balik umah my Grandma, me da kena sound.. "xbaik potong kuku malam2".. "hari Isnin n Jmaat je elok potong kuku.. hari lain elok".. huhu.. last2 me masuk bilik, time my doter tido, me potong kuku.. hehe.. kalo nak ikut hari baik, mau muka ni jadi Pirates of the Carribean dah.. haha

tu pun nasib baik je kalo dia tido nyenyak.. kalo dia terjaga, mau terbantut lagi operasi.. nak pujuk Arissa baik2?? haha tunggu esok pun belum tentu dia bagi.. mungkin da besar sket makan dek pujuk kan.. kecik2 camni?? hmm.. ibu2 sekalian, ada idea tak camne nak buat??



HAPPY 9MONTHS OLD ARISSA BUCUK!! ;)

6 comments:

adlinahusaini said...

imah,rasanya sapa ada anak sure facing da same problems..susah kan nak potong kuku anak.. kalau dgn aisy ni, tak berani nak potong masa dia tido..tido dia tu 'ringan' sgt, sentuh sket ke sure terjaga..

so bila nak potong kuku ni make sure daddy dia join sama..meaning daddy kena la wat muka badut ka,wat lawak ka,nyanyi ka..sambil tu add potong kuku dia..and kena make sure pegang tangan/jari dia lembut2 je..pegang kuat2 nanti menjerit

add ada scar terbaru kat muka ni,hasil cakaran dia sebab dia geram kat add. add ambik teether dia hihi..petang ni konfem potong..operasi semalam gagal :P

Mrs. Ishamizu said...

hehe comeynya!
happy 9 mos to her..skjp je dh 9bln kn..Iris ni pon dh nk setahun bln dpn..huhu sob3.

tips ptg kuku, jgn ptg kuku dpn mak, atuk nenek kte..ada je yg xbetul pd mata derg..kaka..tadela..yela dh mcm tu, kne ptg time depa tdo la..sama la ngan Iris, ssh nk ptg kuku, mcm la kte nk ptg jari dia je gamaknya..hehe.

ummiyana said...

hi imah..yana slalu gak jenguk blog imah tp xdan nak tinggal komen..huhu bz mcm2..aritu dgn morning sickness lagi iman dok merap lagi..ni dah ok byk dh keja skolah plk melambak..hehe camnila baru tau cana mak kita susah dulu..p keja pastu balik umah ngadap keja umah plk..uii melalut plk..hehe yana due 18april..ni dh dkt 7bln dh..kali ni nk dpt member sama cam arissa plk..hehe hepi2=)

azimah said...

Ad,
amboi Aisy ni.. nak kena ada orang main dgn dia ek.. means kena tarik perhatian dia la kan..haha mesti puas gak la daddy Aisy wat muka kan..

tu la, kdg2 je Arissa makan saman kalo Abah dia agah dia.. kdg tu sebok je nak pegang nail clipper.. selamat la ye menjalankan operasi.. =D

azimah said...

k.Izu,
tu la sekejap je diorang ni besar.. sy dok teringat lagi kite dok main teka2 gender last year kan.. hehe..

ni baru sorang anak pun da pening kepala nak potong kuku.. ada 2 3 xtau la.. hehe..

azimah said...

Yana,
wah bestnye.. nak dapat baby girl plak ek? sepasang la nanti.. jeles la plak.. hehe..

hehe Iman dok merap ek.. dia tau la tu ada adik dalam perut.. Yana due April ni ek?? kalo 13hb nanti sama la dgn Arissa hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails