Wednesday, March 10, 2010

l e g a + g e m b i r a

ye, me berasa LEGA sebab da 'bayar hutang'.. ops.. bukan hutang dengan ah long ye, tapi dengan jiran sebelah. kan hari tu dia ada bagi food, so semalam, me rasa lega sangat sebab dapat buat sesuatu untuk balas balik bekas dia..

nak tau me buat ape? jeng jeng jeng... haha.. me buat KEK COKLAT.. me guna resipi dari Home Sweet Home.. tq so much kak Ummi.. seriously memang sedap! thumbs up.. sebelum ni, da penah wat kek coklat kukus yang sedap, tapi sejak pindah rumah, resipi tu hilang plak.. huhu.. then me google2, jumpa la reipi baru ni.. da 2x try buat kek dari blog lain, tapi satu pun xjadi.. huhu.. sedih sangat.. last2 buang je kek tu.. ni dia resipi kek yang mebeles tu.. minta izin c&p ye k.Ummi.. ;D

EASY & YUMMY CHOCOLATE CAKE
Ingredients:-
  • 2 cups sugar
  • 1 3/4 cup all purpose flour *
  • 3/4 cup Hershey's Cocoa powder * (you can use other brand!) - me guna van houtten
  • 1 1/2 tsp baking powder *
  • 1 1/2 tsp baking soda * (* - sifted together)
  • 1 tsp salt
  • 2 eggs
  • 1 cup milk - me guna susu dutch lady full cream
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup boiling water

Method:-

  1. Heat oven to 350 F or 180 C.
  2. Combine dry ingredients in large bowl.
  3. Add eggs, milk, oil, and vanilla. Beat for 2 minutes on medium speed.
  4. Stir in boiling water (Batter will be thin).
  5. Pour into two 9" round pan or one 13"x9" pan greased and floured pans.
  6. Bake 30-35 minutes. Cool 10 minutes, Remove from pans to wire rack. Cool completely.

GEMBIRA tau sebab berjaya dapat hasil yang sedap.. Abang pun time me suruh rasa, dia siap minta slice besar.. hehe.. puas hati sangat sebab jadi.. tahap moist dia, pendek kata memang sesedap rasa.. hmm.. tetiba teringat kek dalam peti ais.. nak g makan la.. daa.. =p

**gambar nanti la ye.. entry dlu.. gambar later

2 comments:

Mrs. Ishamizu said...

wah ptt la happy, kek mjadi ye..hehe..akk pon dh lama xbaking..tiba2 ima sebut kek coklat, tingin plak..adoi..nk buat sgt la tade masa...huhu..

kn best klu dok dkt, bley gi umah ima..haha.

azimah said...

mesti le gembira k.Izu.. kali ni kek menjadi.. tu pun a.Pojie da bising2 dah sebab da 2 kek lingkup.. tapi bini dia ni degil haha..

ala shiannye orang jauh ni.. ngidam ye.. meh sini meh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails