Tuesday, March 2, 2010

the making of... padang Anfield

ok la.. hari tu da tunjuk gambar padang Anfield kan.. kali ni me nak crite the making plak...

mula2.. rumput kat laman yang nak dipasang rumput kapet tu kena dipotong rapat sampai tanah so dat nanti dah lama2 xnak la ada rumput sesat tumbuh kan.. since rumput kat rumah kami ni bukannye rumput atau real name adalah LALANG, lepas je potong rumput tu, 'umbut' or akar dia kena cabut/cangkul..

lepas semuanya selesai, ratakan pasir.. yang paling penting kena ratakan sampai sama level.. kalo x, nanti rumput senget benget n air hujan pun mudah bertakung... kami gunakan pasir halus lebih kurang 1 lori jugak la.. banyak kan? tapi nanti dah ratakan, xnampak banyak pun pasir tu.. =D lagi satu, lagi bagus kalo pijak pasir bagi betul2 padat.. xnak le nanti tetiba hujan lebat, pasir lari dari rumput kan.. hehe..

ratakan pasir n pijak sampai padat

rumput yang dibeli dari nursery, rupanya macam di bawah ye.. dia jual sekeping2.. kira kaki kalo xsalah.. untuk laman kami guna lebih kurang dalam 600 keping.. bleh je kalo nak tanam tompok tompok (satu keping rumput belah 4 atau 6 bahagian), tapi kami ni bukannye jenis setia menunggu rumput ni membiak.. hehe.. so jalan terbaik adalah beli ngam2 dengan keluasan laman rumah..

ni dia timbunan rumput kapet baru sampai..

nampak tak rumput2 yang tersusun atas pasir tu? haa ni adalah salah satu trick nak bagi senang cabut rumput dari plastik hitam.. kat nursery, diorang akan siram rumput tiap2 hari.. so itu membuatkan tanah melekat dengan plastik pelapik tu.. so cara terbaik, kena la jemur dlu rumput2 ni.. jap je, syarat xnak bagi melekat sangat..

jemur dulu sebelum cabut dari plastik pelapik

haa lepas tu bleh la susun rapat n pijak2 bagi rumput lekat betul2 dengan pasir... siap!!! then, siram la hari2 supaya 'join' dia da xnampak hehe..

hasilnya...

senang kan nak pasang rumput kapet nih? sebenarnya, kami upah orang buatkan keje2 nih.. kalo kami laki bini yang buat sindri, mau seminggu baru siap.. overall dua hari je siap.. 2 pekerja, satu hari ratakan tanah.. satu hari susun rumput... bagi laman kecik buat sindri je la.. save duit upah.. hehe.. thanks to my brother coz tolong mesin rumput..

sekian..

12 comments:

gO mi NaM said...

wow..tetiba mcm smart je kan..gitu rupenye nak tambak rumput..btl ke ayat tambak rumput ni..

Adlina Husaini said...

owh mcm tu rupanya tp mebe add pun akan upah org jugak hihi

Mrs. Ishamizu said...

haha akk igt kn korg psg seniri, br nk tbk spring...hehe..kt cni pon samala klu upah org 2 hr siap...ktrg hrtu bli rumput kapet tp tak ukur tnh, bli pon sket je..patu igt nk buat seniri je, skali abg sham tade masa, last2 mati rumput tuh..haha..ni tguh dlu la..;)

L@n@ said...

mmg suke kalau rumah ada rumput karpet nih.. nmpak kemas ajer..

azimah said...

go mi nam,

hehe.. sy pn xpasti ayat tambak rumput tu.. kalo ikut pahaman orang utara, tambak tu guna untuk tanah ie tambak tanah.. hehe.. tetiba sy pn konpius jap ;D

azimah said...

Ad,

kalo luas laman baik upah orang je.. satg naya je kalo kite wat tetiba xcantik hehe.. badan xpenat, hati xgeram.. =p

azimah said...

k.Izu,

hoho.. kalo la kami pasang sindri, confem le xsiap2 haha.. kami beli pun, kawan a.pojie tlg sukat luas laman.. tu pun siap telebih 200 keping.. kalo dekat, sy dah pas kat k.Izu dah..

nasib baik kawan dia mau amik.. kalo x, sama la.. mati kering je rumput tu.. =p

ala k.Izu, xyah nak pasang betul2 pn xpe, yang penting kalo tanah da level, letak je rumput tu.. pastu sroh Zahin main atas rumput tu.. hehe..

azimah said...

k. Lana,

yup, memang nampak kemas sebab kalo dia panjang, xnampak panjang cam lalang.. hehe..

Mrs. Ishamizu said...

hehehe..ima rumput kapet skpg cmpr upar orh psg sekaki kt sana brp?? k.izu klu ada duit byk cam ima, better upah org je. btul mcm ima kata tu la, xpnt, cantik..buat seniri penat patu tataula jd cantik ke tak.hahaha

headbart said...

Nampaknya ko dah terer dengan selok-belok memasang rumput. Pasni aku nak hire ko sebagai consultant rumput aku la. :D

azimah said...

k.Izu,
rumput kapet sekaki rm1.50. upah plak xpasti la, rasanya jumlah semua upah n rumput dalam rm1200 jugak.. hehe.. duit kalo dah ada, baik wat terus, jgn simpan2.. japg, banyak lagi godaan lain yang mendatang.. hehe..

azimah said...

Hana,
weh, kebetulan baru je pasang rumput tu.. tu yang tau tu.. kalo xpasang, aku pun xamik tau.. haha.. bleh je kalo nak upah aku jd consultant ko, aku caj harga kawan2 rm100/hour.. bley x? ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails