Sunday, April 11, 2010

ada kemajuan


lagi 2 hari umur Arissa akan cukup setahun. so far da banyak kemajuan dalam diri Arissa.. oh Mama sangat gembira ! *sengih sampai telinga*

sangat pandai ajuk cakap Mama n Abah.
-espc kalo time Abang call me "Ima", dia pun akan cakap "Ma"
-kalo me panggil "Abang Abang", dia pun akan cakap " Bah Bah"
-kalo kami dok gelak2, dia pun gelak jugak (wpun dia xpaham apa yang kami gelakkan)

words yang pandai sebut :
-Awah (Allah versi dia)
-jatuh (time dia jatuh/ ada benda jatuh)
-ee ee (kalo tengok benda berbulu)
-heyo (time letak remote/ hp kat telinga)
-ne ne (no no versi dia la)
-babuih (amboi)
-ngeng ngeng (time naik stroller/ main kereta n motor mainan)

kemahiran dengar n buat:
-kalo kite zikir dia akan goyang2 badan
-kalo nyanyi twinkle2 nanti dia akan joget badan, sambil tangan buat star (xjadi pun haha)
-cak cekur (lagu feveret org tua2 hehe), nanti dia dok gamit2 tangan dia
-tumbuk2 umping (sama jgk feveret org tua) nanti dia wat tangan sebelah tadah, sebelah lagi dok wat konon2 tumbuk le
-angkat 2 2 tangan bila kite tanya "sapa nama Arissa agkat tgn"
-main cak cak. dia letak tangan/kain kat mata, dia cak kan kite (sampai kdg2 kami xlarat layan haha.. dia buat non stop sambil dok gelak2.. ada sense of humor betul dia ni ;D)
-ha ha xtahu, sambil dok goyang jari telunjuk (time dia tertekan 'menu/guide' kat remote astro. kadang tu, kalo kami tekan 'info' pun nanti dia wat camtu gak.. hehe)

*pernah kdg2 tu, kami test kemahiran dia ni. sebut semua skali.. haha. dia pun buat la semua ni yang kami sebut tu.. xde salah pun.. last2 kami yang tergelak besar tengok dia.*


benda yang Mama kureng suka
-kalo 'angin' dia datang/kalo kite rampas benda dari dia, nanti dia akan nangis kuat2 n hantuk kepala ke lantai.. kadang tu, kalo 'angin' me pun sampai, saja buat2 xnampak dia hantuk kepala tu.. hehe.. it works! dia stop hantuk kepala.. ish, kepala angin betul la dia ni.

- xreti dok diam dalam highchair. kalo time lapar, gagah le lagi. kalo dia dah kenyang confirm dia nak berdiri.. naughty sungguh.. bleh bikin Mama tercekik je..

hmm tu je dulu untuk hari ni.. ngantuk dah ni.. nite nite semua.. sweet dreams~



ehem: Kedah kalah le tadi, dengan penalti plak tu.. melepas le dapat lot banglo.. hehe.. xpe, cuba tahun depan plak.. kesian N9, ni baru kali ke2 diorang menang piala FA.. kasi chance le kat depa rasa plak kan ;D


3 comments:

Mrs. Ishamizu said...

Time really flies...esk la ye besday Arissa? Wah turn mama plak la wat besday bash..ngeh3. Arissa, suro mama wat bsr2an..ye..:D

Then byk dh haa pkembangan Arissa, good n clever girl!! keep up the good job, Arissa! mmwahh ckit dia..:D

azimah said...

thank u aunty Izu! hehe.. makin besar makin banyak akal. ada je benda dia nak nak wat.. memang kdg tu, kami pun xsangka je nak wat..

besday bash? hehe, xconfem lagi la.. Abah dia ni pun asyik nak kena OS/kursus je.. kalo jadi nanti, sampai le jemputan.. ;D

azimah said...

*kami xsangka Arissa buat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails