Wednesday, April 7, 2010

tabiat yang merugikan

orang kata kebiasaan akan bertukar jadi tabiat kalo diamalkan selalu. dalam tak sedar sebenarnya benda yang kita buat hari2 tu kadang2 merugikan. and yes, me telah berjaya kenalpasti apekah tebiat tu.. haha..

benda pertama ialah iron baju tiap tiap hari.. ye, saya suka.. kalo tak buat rasa macam tak lengkap hidup.. dush dush dush.. haha.. memang tak bleh nak ubah dah.. dulu time kat uni pun sama.. pagi pagi bangun tido, terus iron baju. then baru pergi mandi.. nak dijadikan cerita, pernah la satu pagi tu blackout (ada orang masak guna ricecooker le tu. hi volt, auto padam. kat asrama kami tak bleh guna rice cooker ye..) mula la sibuk call member kat asrama lain nak pergi iron baju.. haha.. kalo nak diikutkan memang patut serik dah, tapi nak buat macam mana. kalo bangun tido, tak iron baju, rasa macam xlengkap hidup ni.. =D

and sekarang, tiap2 malam sebelum tido, me akan iron baju keje Abang.. dulu time tak de Arissa memang me iron tiap2 pagi.. haha sekarang tak bleh dah nak wat cam tu sebab nanti Arissa akan bangun jugak n kacau. xbleh nak fefeeling iron baju.. pernah jugak sekali tu konon2 nak iron untuk seminggu.. haha harapan je.. kalo iron je baju xpe la.. seluar slack yang leceh tu.. kalo tetiba jadi 2 3 line mula la xpuas hati.. ye, me akui, me memang masalah sket nak iron seluar slack.. sebab tu kena iron dengan tenang tanpa gangguan. selagi xlendit baju n seluar, selagi tu la xbrenti.. hehe

tabiat kedua adalah time sabun/shampoo tak reti nak tutup air shower. haa ni pun sama gak.. memang tak reti ok.. suke je biarkan air mengalir laju simbah kaki.. hehe.. tak tau la nape.. maybe sebab nanti rasa sunyi kot.. haha. xlogik langsung kan. padehal air shower tu sah2 kena badan n kacau buih2 sabun tu.. kalo kat SB, amik ko, mandi air kolah. yang tu ok la pulak kan. hehe..

ni la dinamakan kebiasaan yang lama lama dah jadi tabiat.. tabiat ni kalo xkena cara memang melekat sampai tua ;D dalam erti kata lain semua perbuatan di atas menyumbang ke arah pembaziran.. bukan xtahu, kalo iron baju hari2 nanti bil letrik naik, biar air mengalir pun nanti buat bil air naik.. huhu.. erk~ nak kena blaja kikis tabiat ni.. pernah try, tapi selalunya akan buat balik selepas beberapa kali xbuat.. terima je la seadanya.. :D

3 comments:

Adlina Husaini said...

kita share da same tabiat, yea!!!!

Mrs. Ishamizu said...

hehehe samala kte..hehe.

azimah said...

Ad & k.Izu,
oh sama ek? haha.. ingatkan kite sorang je ada perangai buruk ni.. ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails