Thursday, February 24, 2011

check up(s)

sebelum ni hanya 2 3 kali je kan saya update pasal check up. my bad! bukannya apa, so far xde masalah serius. rutin check, ambil air kencing, timbang berat, ambil darah, check bp and lastly jumpa misi. time jumpa tu nanti dia cerita pasal kandungan, observe kesihatan/alahan ibu mengandung, check tinggi perut and  heartbeat baby. jumpa doctor pula hanya time first time 'buat buku', time 5 and 8 months sahaja. kalau ada masalah lain, barulah kena jumpa doctor.

kali ni saya letak overall check ups dari week 10 hinnga week 28. sila abaikan berat badan saya ok~ starting weight lepas raya daa, time raya tu makan xhengat. sebelum puasa 55kg je. nampak sangat kuat makan kan ;D harap-harap final weight before bersalin xcecah 70kg la.

13/10/10 
week 10
wt  61.4
BP 120/80
HB 12.9

10/11/10
week 14
wt 62.4
BP 120/80
HB 12.3

LR- 26/10/10
week 16
BP 110/80

8/12/10
week 18
wt 63.8
BP 110/70
HB 12.9

5/1/11
week 22
wt 65.4
BP 110/70
HB 12.7

LR- 10/1/11
week 23
BP 120/80

1/2/11
week 26
wt 66.1
BP 120/70
HB 12.6

16/2/11
week 28
wt 67
BP 100/60

antara pesanan biasa misi ialah:
* jangan buat kerja berat
* take vitamins daily
* minum susu at least 4 times/day ~ haha yang ni selalu ngelat

tips misi tu bagi, nak tahu badan kita dah absorb iron ke tak, tengok najis, if warna gelap/hitam, means da cukup la iron. ;D btw, start dari miggu lepas, saya dah kena catat pergerakan baby. caranya, setiap kali baby kicking and then diam, tick kat kotak tu. bila kick lagi, tick lagi sampai la cukup 10x starting 9am until 9pm. if less than 10 times/day n perut mengeras, kena segera ke hospital. jangan xtau, misi sini check tau yang kita tanda tu. kalo ngelat, sila la tadah telinga. misi plak yang dah berumur. hehe. satu lagi, lepas ni saya kena pergi klinik 2 minggu sekali. Abang pun dah pesan, set appoinment petang je sebab pagi selalunya ada meeting.

ok, sekian sahaja reprt kesihatan untuk kali ni. selamat lunch!



note: saya ada check calendar, my EDD on 8th May tu Mother's day la. bertuahnya badan kalau baby lahir time tu ;D

2 comments:

ishamizu said...

Yg penting ima n bby sht..wah best tu due date, present mother's day la! kt cni mother's day nxt month..:)

azimah fauzy said...

tq~ mmg sy dah sehat.. baby pn jgn telebih mok je, kang jenuh nak push huhu~

ic.. awal le plak kat sana ek~ baru tau.. nanti cite kat blog eh ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails