Wednesday, April 27, 2011

update on check up(s)

27/4/11
week 38
wt 66.2
BP 90/60
note: berat turun 1.2kg

19/4/11
week 37
wt 67.4
BP 100/60

13/4/11
week 36
wt 67
BP 110/70
HB 12.4
note: albumin +ve (kencing kotor)

28/3/11
week 34
wt 66
BP 110/70
note: scan baby wt 2-2.3kg, baby's head engaged

14/3/11
week 32
wt 64.8
BP 100/70
note: berat turun 3.2kg  sebab demam

10/3/11 (LR)
week 31
BP 100/80

2/3/11
week 30
wt 68
BP 110/70
HB 12.3


masa week 36, tetiba plak bleh terkena kencing kotor (UTI) xsangka betul. patut la hari sebelum pergi check up tu rasa macam susah je nak buang air. tapi masa tu xde rasa sakit pun, cuma warna air kencing agak merah/oren pekat dari biasa. selalunya warna kuning cair/jernih. bila jumpa doktor, dia kata masih di tahap mild and just bagi antibiotik.alhamdulillah, next check up dah baik.

sebelum tu ada gak discuss dengan member pengantin baru tu, dia pun terkena UTI even tak mengandung. so, jangan ingat UTI ni hanya serang orang mengandung je tau. wanita memang mempunyai risko tinggi untuk terkena jangkitan since kita mempunya urethra(saluran air kencing) yang pendek dan ianya dekat dengan anus. untuk further explanation, u all boleh la refer link ni. bagus untuk langkah berjaga-jaga.

7 comments:

Makbed said...

baikklahhh!!

Squarecut Ring said...

sekali anak ko same birthdate ngn aku. bestnye~~~ ^_^ baby's head dah engaged kan? heheheheee =D

ishamizu said...

UTI tu sama ngan GBS ke, Ima? akk pon skali ada kuman dlm urin, kira positive GBS. kt Msia tk pnh dengo GBS..so doc prescribed antibiotics jgk. masa kt labour aritu pon kene cucuk antibiotics lg..bb pon kene..tkt ada infection..cian Zafri. :(

azimah fauzy said...

k.Liza: mcm penasihat le plak hehe ;D

azimah fauzy said...

Yana: adakah kau maksudkan hari ni? hehe.. kalau la dia nak keluar hari ni kan.. kepala memang dah masuk kat laluan tu. so, tunggu tanda je la ;D

azimah fauzy said...

k.Izu: haa so far cek ni, doc xckp plak pasal GBS ni. dia just kata kencing kotor+ tak lawas je, then ada kuman sket. sy tgk kat report dia tu ada tulis LEU+ 3. tah apa benda tah. then dia antibiotic nama Bacampicillin.

lgpun sy penah baca, if kite ada GBS, doc akan monitor betul2 sbb if baby lahir thru V, takut effect baby;s health plak. hmm sy pn confuse ni.. ;D

azimah fauzy said...

aik, dia keluar ikut tingkap pn cucuk gak. ek? shian Zafri, dah le bdn kecik lagi. maybe sbg lgkah berjaga2 kot kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails