Tuesday, September 20, 2011

Arissa @ 2 tahun 5 bulan

sejak usia Arissa cukup 2 tahun, macam-macam kepandaian yang dia dah tunjuk. malangnya Mama dia ni xpernah update since time tu busy (busy la sangat) uruskan hal bersalin and uruskan baby. so ni dia quick update pasal Arissa.

* dah kenal ABC. semua huruf dah kenal. mula2 dulu huruf besar je, sekarang ni dalam proses nak kenal huruf kecil pulak.
* lagu alif ba ta xhafal lagi. still berlubang2. kalau nyanyi dengan Mama ada la bunyi huruf tu hehe.
* dah pandai baca doa makan. btw, sepaanjang bulan puasa baru ni, Arissa bacakan doa, Mama dengan Abah aminkan je. doa tidur, dalam proses ;D masih ingat2 lupa.
* dah hafal lagu Twinkle2 little star, I love u (Barney) siap dgn gaya tau. currently dok menggila tgk BabyTV. abis Mama xbleh tgk cerita lain. Mama pos awak duduk dgn Adel kang. hehe.
* kenal uncles and aunties dia. on my side, dia kenal Tok, Wan, Alang, Anjang n Achu. bonus, dia hafal nama uncles n grandparents dia. side Abah dia, baru kenal gelaran. nama diorang, dlm proses. cuma cousins dia dah hafal la. Amet, k.Ngah, Aqil, Azalea, Danial.
* sejak ada adik ni, lancar je dia sebut nama FAIQ. tak sia-sia tau Mama letak nama pendek. terkini, dah hafal nama penuh sendiri, adik, Abah n Mama.
* sekarang ni dah boleh tidur sendiri. xde nak sempit2 dengan Mama dah. tau tidur kat tempat sendiri. dengan syarat bilik kena gelap, tinggal lampu tidur je.
* sudah mau berus gigi, tapi xnak letak ubat gigi. macam mana tu? 
* ayat faveret terkini bila Mama suruh mandi, "nak p rumah sapa?". haha. ingat nak pergi rumah org je ke baru kena mandi yang oii.
**tambahan: numbers 1-10 dah kenal. 11-20 dah hafal cuma xkenal lagi ;D

apa lagi ek? haa ni la jadinya bila 5 bulan sekali baru update. apa pe pun sayang Mama bushuk masham ni, Mama harap awak dengar cakap Mama tau. jadi budak baik n sentiasa tolong Mama. jangan tolong sepahkan rumah sudah le..

4 comments:

Nadiya Abdul Halim said...

Haha.. Boleh2 pos arissa sini. Adel leh dpt instant kakak. Hehe. Tapi aku bace dlm news somewhere better bagi dorg tgk babytV or show2 cmtu dr cartoon cm spongebob coz nnt ade prob dgn development otak dia smplah anak umur 4thn.

P/s: kenala beli 2 astro plak ek.

ishamizu said...

Hehe btolla bz.. Apa tak bz nya klu ada bby kan;) nway, bgs nya arissa dh knl abc, iris bley baca tp tk knl sume huruf lg. Arissa dh tdO blk seniri ke? Bgs nya, kami ni masih tdo berlima lg satu blk. Huhu..

Nway keep it up girl!!:)

azimah fauzy said...

Nadiya:
huhu itu la.. ada gak baca pasal tu. sebenarnya semua cerita cartoon seangkatan dgnnya pun xelok. tp tu je la cara nak umpan dok dlm umah. kalau tak asyik nak mintak main kat luar je. lagi aku takut. siang2 semua org kat sini kerja. huhu.
BabyTV kat sini semetara je rasanya. skrg ni free la tayang kat astro 618. rasanya pasni berbayar. aku xamik channel cartoon semua tu, so agak selamat le. hehe. lepas ni kalo dah cerdik, abis la.. 2 astro le jawabnya ;D

azimah fauzy said...

k.Izu:
tq aunty! ok la Iris pun dah kenal huruf. rasanya mmg umur camni dah pandai kenal huruf kan ;D tp Iris bonus la sebab ada Kakak bolehh ajarkan hehe.
saya xseparate bilik lagi le kak. masih tido sebilik. bilik dia pun tak deco lagi ;) tahun depan sesuai le kot ajar tidur bilik sendiri.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails