Thursday, November 3, 2011

Happy 6mos Faiq!

HAPPY 6mos Muhammad Faiq Nafis! dah besar anak Mama sorang ni. makin ligat dan lasak. moga membesar dengan sihat dengan susu Mama ye sayang. ni quick updates sepanjang dua bulan lepas.

BFing moment

6mos Faiq

kakakArissa

suka benar menempek dgn Adik

Faiq at 4 mos
- dah mula menunjukkan ke'lasak'an dia. huhu. asyik nak meniarap je bila nak dipakaikan diapers.
- suka melompat kalo kite pegang bagi dia berdiri
- masa awal-awal bulan, sibuk je dia hisap jari. then Mama belikan puting. mau la hisap 3 4 hari je. masa tu kat kampung. then bila balik KL terus dia reject. and dia pun dah tak hisap jari. maybe masa tu dia gatal gusi kot kan.

sedapnya la jari ni

- pantang tengok orang makan, mula la meleleh air liur dia. mulut pun terkunyap-kunyap. sign nak makan agaknya.
- gusi pun dah nampak putih-putih dah. orang kata ada 'bakat' gigi. dok menggigit time BF tok sah cakap la kan.
- sepanjang umur 4 bulan ni. Faiq asyik guna gear reverse je. hehe. menyulur ke belakang. selalunya bontot dia akan stuck kat sofa la. time tu mula la nangis panggil Mama.

bontot da stuck ;D

Faiq at 5 mos

- dah mula kenal suara kakak dia. kalau tengok kakak dia bercakap, mulala sengih-sengih. padahal kakak dia marahkan dia sebab amik book/mainan kakak. haha.
-sangat la berminat dengan botol susu kakak. pantang nampak kakak dia hisap botol, mulala nak capai juga.
- sangat meminati surat khabar. agaknya geram kot tengok paper goyang-goyang kena tiup angin.
- yang paling Mama xsuka sekali Faiq dah jadi 'vacuum'. semua benda nak masuk mulut. ee kotor tau.
- Faiq amat tak suka rattle/toys dia. dia hanya layan handphone, laptop, remote tv. and prefer mainan yang kakak dia tengah main. mana la tak angin je kakak Arissa tu.
- dah mula angkat bontot. ingatkan nak merangkak terus. rupanya dia menyulur (maju ke depan) juga pada 21 October. abis dah tolong mop (explore) satu ruang tamu. ke  dapur pun hampir sampai tapi berjaya alihkan dia. so dia dah lupa nak ke arah dapur ;D

cubaan angkat bontot
- yang paling best, bila BF je Faiq akan raba hidung n mulut Mama. sweetest moment ever!

baru lepas injection 5mos

sampai ke sliding door dah

nangis sbb tersangkut tangan kat beg



note: family mertua selalu tanya dah ambil gambar kat kedai ke belum time baby meniarap. tak faham le kenapa kena ambil gambar meniarap? ada sesiapa tak yang jadikan benda ni rutin family?

4 comments:

ishamizu said...

Ima, miss u! Nway happy 6 mos to faiq! Kjp je dh 6 bln kan.. Lbh krg zafri jgk progress dia tu..comel sgt gmbr dia tmasuk bwh sofa tu ..hihi kelakar pon ye. :D

Oh gmbr meniarap tu tanda ank dh pndi dh meniarap la kot. Akk pon ada gmbr masa akk bby tgh meniarap dulu tp rasa bkn amik kt studio amik seniri je hihi

Makbed said...

tomeinyeeee....

azimah fauzy said...

k.Izu:
rindu akak jugak!! ala sori sgt xsempat nak komen pape kat blog akak. tp sy selalu baca tau. hehe aci tak?

hehe tq.. muka panik tu bila sangkut. ngam2 ngan bontot dia plak tu. hehe.

camtu eh.. hehe nanti letak la gmbar akak kecik2. hehe. sy dok pelik gak mula2 tu. tp a.pojie ckp, org dlu2 bkannya kaya nak ada kamera sbb tu kna g kdai amik gambar.. haha logik gak la kan ;D

azimah fauzy said...

tenkiu k.liza.. ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails