Wednesday, December 29, 2010

mission accomplished!

last Thursday, 23 Dec, misi nak wean off Arissa berlaku secara xsengaja. time nak tido tu, macam biasa la saya bagi dia FM. selepas selesai minum 5oz, Arissa terlelap sendiri tanpa mintak 'tek'. maybe sebab malam tu dia agak penat jalan-jalan kat KLCC. hehe. tau tak, dia xnak balik, sebab kat park ramai budak-budak sebaya dia dok main plus ada air pancut berirama. dia seronok sangat agaknya. :D

Jumaat malam Sabtu pun, macam biasa saya bagi FM. selepas selesai 5oz, dia mula mintak tek. saya cakap la ada ulat la. pastu saya cepat-cepat offer another 5oz FM, dia nak. dia hisap susu sambil meraba-raba, tapi tak mintak tek pun. then terus terlena. sedih tau sebenarnya, tapi untuk kebaikan bersama kan. Mama mintak maaf ye sayang.apapun, Mama tetap sayang awak~

perkara yang sama berulang sampai la last night, di mana saya percaya, bila dia dah tak nangis-nangis mintak tek, bermakna dia dah mula faham, no more tek after this bila nak tido malam. kalo siang-siang pun bila saya tanya dia nak tek tak, Arissa just sengih-sengih cakap "ee ada uyat (ada ulat)"

alhamdulillah, terima kasih ya Allah. Kau dah permudahkan urusanku nak putus susu badan, tanpa perlu guna  macam-macam cara. Arissa officially wean off at 1year, 8months and 10days old. gonna miss the BF moment!


teruja tengok air pancut

Saturday, December 18, 2010

:D

mood nak menulis xsampai lagi.
banyak je benda nak cerita sebenarnya.
cam ni la jadinya bila cuti lama-lama. :D
sorry ye.
babai...

Monday, November 15, 2010

kehebatan breast feeding

setiap orang akan lalui macam-macam pengalaman pahit manis time BF. masing-masing ada cerita tersendiri, ada yang berjaya, ada yang separuh  jalan. apapun saya nak ucapkan tahniah, kerana awak semua pernah BF anak kalian.

kali ini, saya nak share sikit pasal BF. sepanjang 19months menyusukan Arissa, saya dapati ada beberapa 'kejadian' yang saya rasakan 'ya Allah, terima kasih sebab bagi aku peluang untuk BF anakku'. antaranya, Arissa mudah tidur. tak dinafikan, Arissa da kuat minum FM. maybe dia tau, dah ada adik dalam perut mama ni.  plus milk production da makin kurang agaknya. walau bagaimanapun, Arissa x fully stop BF lagi. apa yang saya perasan, setiap malam sebelum tidur, Arissa akan minum 10oz susu botol. tapi dengan amount yang macam tu belum tentu dapat tidurkan dia. kalau betul-betul penat je dia akan terlena sendiri. kalau tak, tek gak yang dicari. haha. tak tipu, tak sampai 5minit menetek, dia dah terlena. hebat kan 'ubat tidur' semulajadi ni. :D 

kehebatan kedua terjadi apabila setiap kali Arissa mengamuk (kes xbagi benda yang dia nak/ halang dia main benda yang bahaya). selalunya, bila dia mengamuk, dia akan guling-guling badan kat lantai. kalo dia betul-betul marah, dia akan campakkan semua benda yang ada depan dia/ sepahkan surat khabar konon-konon dalam cubaan nak bagi Mama hangin sama dia :D selalunya, bila jadi macam ni, saya akan offer untuk BF. alhamdulillah, it works n dia pun macam terpujuk sendiri. time BF dok main-main mata, sengih kat Mama and terus cool down.

antara lain, bonding Mama dengan Arissa memang kuat. main la macam mana pun dengan Abah/ orang lain, bila lapar akan cari Mama gak. Abah mana ada susu kan. hehe. bila dah besar-besar ni, lapar je, terus datang selak baju Mama. comel tau. time tu tangan mula la meraba, selak baju la, main mata dsb.

lagi satu, kenikmatan untuk tidur malam yang sempurna untuk Mama dengan Abah. ye lah,bila BF tak perlu susah-susah nak bangun bancuh susu tiap kali Arissa nangis nak susu. selak je baju n nah amik ni. Mama pun bleh sambung tidur :D tapi sekarang ni dah terasa 'susah'nye. since nak ajar Arissa kurang BF, tiap-tiap malam kena la bangun buat susu untuk dia. semetara nak biasa kan?lepas ni dah ada adik, memang kena buat gak kan.

hmm, macam mana la nak stop BF kan. kesian, sedih semua ada. 6months to go~ chayok


p/s: SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA. maaf zahir batin. esok pagi kami akan balik kampung. selamat bercuti.





Wednesday, November 10, 2010

cerita berus gigi

tau tak (tak tau hehe) dalam masa 2 bulan ni saya dah tukar 3 berus gigi walaupun mereka masih dalam keadaan baik. huhu. sebabnya lepas 1minggu pakai, hidung saya ni dah dapat tangkap bau busuk kat berus gigi tu. terus xnak pakai dah. kalau pakai jugak. bau busuk tu akan lekat kat kepala otak ni, and of cos le saya akan muntah bila terkenang bau busuk tu. eeeee

 Abang memula tu 'angin' jugak la dengan bini dia ni kan. ada ke patut nak tukar berus gigi kerap-kerap. yang paling dia xbleh terima saya tuduh dia guna berus gigi saya. haha. kelakar kan 'penyakit' orang ngandung ni. 3 hari lepas baru je tukar berus gigi baru. tu pun dia siap pesan, amik berus gigi murah-murah je. kang 3 4 hari tukar lagi. hehe. rasanya pasni nak g Mydin la, beli berus gigi cap Mydin. beli sedozen terus. haha. jimat sket.

oh ada good news. saya dah xmuntah bila gosok gigi pagi-pagi. saya syak sebab ubat gigi yang saya guna. dulu saya guna Colgate, memamng wajib tiap-tiap pagi muntah hijau (sebab perut kosong). sekarang ni pakai ubat gigi Mu'min. dah ok dah. cuma kadang-kadang je muntah. hmm mesti ada bahan dalam Colgate  yang xada dalam Mu'min yang buatkan saya muntah kan? u all ada masalah ubat gigi tak?

Monday, November 8, 2010

DI SEBALIK IKLAN DEEPAVALI PETRONAS 2010

cuti Deepavali dah abis baru nak cerita pasal iklan Deepavali. haha. xnak cerita lebih-lebih pasal iklan ni, sebab saya tahu ramai dah tengok iklan ni kat tv kan. siap dah hafal storyline dia. apa yang saya story sekarang ni mengenai lokasi shooting iklan ni. haa, nampak cantik je kan iklan ni? kat sekolah, padang bola, kedai bunga dsb.

sebenarnya tempat shooting iklan ni dilakukan di pekan Batu Arang. tak pernah dengar nama tempat ni? sila google map ye. walaupun kat Bt Arang ni macam pekan 'koboi', tapi kerap tau orang shooting kat sini. kalau tak salah, cerita Susuk pun. kalo ingat lagi, dulu2 iklan rokok jenama Salem pun shooting kat sini.

nak dijadikan cerita, 2minggu lepas, time nak pergi klinik untuk check up Arissa, kami lalu la kat tempat 'kejadian'. untuk sampai kat klinik kena la lalu roundabout kecil. xjauh dari situ, saya nampak ada line tape kuning polis. saya pun bagitau Abang, "eh ada crime scene la kat situ. kedai kena rompak kot". Abang dengan muka hairan pun jawab,"kedai runcit je pun. ada orang nak rompak ke?".  sama-sama terdiam. dok pikir kelogikan teori masing-masing. kami pun teruskan perjalanan pergi klinik. 

lepas check up selesai, kami singgah kedai Pak Sheikh untuk lunch. Abang dah kamceng dengan Pak Sheikh tu, maklumlah hari2 lunch kat situ. sembang punya sembang, rupanya orang tengah shooting iklan Deepavali la. haha. rasa cam nak gelak kuat-kuat je kat situ. tapi terpaksa control ayu. bini orang le katakan. depan orang tua plak tu. cam bangang je rasa. asalkan ada line kuning polis, mesti ada crime scene. haha. terpengaruh dengan CSI betul.

walaupun saya hanya dok kat Bt Arang 5 tahun je, tapi kenangan zaman kanak-kanak kat situ adalah terbaik. tahu tak, wpun pekan koboi, kat situ lengkap dengan balai bomba, pejabat pos, klinik, balai polis, masjid, sekolah rendah dan menengah, stesen minyak, dsb. cuma bank je yang xde. dulu-dulu time darjah 2 & 3 pergi sekolah naik basikal. mak ayah xhantar pun. xde nak risau-risau macam zaman sekarang. yang paling best, Mak dengan Abah saya memang kenal tau setiap sorang kawan-kawan saya, anak siapa, rumah kat mana. haha. kalo ada boifren, memang xbleh nak lari la. kecik je BA ni. kurang dari sejam memang confirm dah abis pusing. yang paling tak disangka-sangka, bila dah kawen, rupanya Abang pun keje kat BA ni. hmm begitulah ceritanya. :D

bagi orang jauh dan yang xsempat tengok iklan ni

Thursday, November 4, 2010

HOUSE FOR SALE /RENT

ops! bukan saya yang tengah mencari rumah. kawan saya yang sorang ni nak minta tolong.

is looking for a single story house within puchong / sri kembangan / kota warisan / dengkil area for sale / rent (less than rm550)...my house owner is going to sell his house..he want to sell it to me but the price is not worth with the house condition..huhu..need help if anyone has any info..

haa.. shout di atas saya copy paste dari FB dia. anyone yang ada info bleh la bagitau ye. tambahan sket. kalau bleh dapat by end of this month pun ok jugak and kalo ada rumah kat area Desa Pinggiran Putra lagi bagus sebabnya dekat dengan rumah mak dia. :D tq so much ye.

Tuesday, October 26, 2010

sakit kepala

minggu lepas, the whole week saya sakit kepala. tengah hari je mesti start sakit. tengok pc pun xbleh lama-lama. 15min max. kalo paksa gak, mesti meleleh air mata. baby xkasi chance Mama berfb ek. hehe. hari ni ok sket.  dah bleh berfb and main game Bubble island. harapnye minggu ni kesihatan saya n baby akan lebih baik.



p/s: i lebiu Abang sebab belikan pelam muda-yang xbrapa-masam. terbaik la dapat cicah dgn kuah rojak makbee. :D raya haji nanti, balik kampung nak makan pelam yang dipetik terus dari pokok. slurrrp tetiba meleleh plak air liur ni






Friday, October 15, 2010

BUKU MERAH... done!

salam semua... sorry sebab lama menyepi.

saya tahu, ramai yang dok ternanti2 entry macam ni kan? hehe. alhamdulillah, berkat doa kalian semua, saya telah 'berjaya' join KELAB IBU MENGANDUNG. dan sekarang ni, baby dah berusia 10w 5d.

saya wat pregnancy test lepas balik cuti raya. sorry sebab xannounce awal2. sebabnya, beberapa hari lepas tahu +ve, ada sikit spotting-but-not-constant. risau juga takut kecewa. lepas pergi klinik dan doc scan, alhamdulillah nampak heartbeat. suprisingly, baby dah 8weeks dah masa tu. spotting tu maybe sebab baby nak adjust tempat baru dia. and doc pesan if bleeding continously and perut cramp, kena cepat2 pergi hospital. 

balik rumah je, terus wat kira2 n cek balik kalendar. haha. macam tak percaya je baby dah 8weeks. oh rupanya sebelum puasa lagi dah 'tersangkut'. tapi disebabkan saya ni jenis yang xde morning sickness, so xdapat detect la diri tu dah berisi. bila dah tau pregnant ni, haa time tu mula la nak pening2, tekak loya memanjang. so far xde la lagi muntah teruk2, muntah biasa2 je tu pun sebab bersin time perut kosong. serius, tak tipu, kelakar ok muntah sebab bersin. petang2 je mula pening kepala. kalo berdiri lama2 badan tiba2 berpeluh sampai basah baju, kepala mula berpusing2. duduk diam melepet depan tv xpe plak. haha. 

makanan so far xde lagi la xbleh makan. cuma kalo tersalah makan tekak cepat loya. yang paling tak bleh blah, cepat rasa lapar. kalo lunch nasi pukul 1pm, pukul 3pm dah lapar balik. malam sebelum tidur wajib supper. kalo tak, mesti tengah2 malam terjaga sebab lapar. brapa kali dah terjaga pukul 3am kejut Abang ajak turun bawah nak makan. hehe. last2, bancuh air bawak roti makan dalam bilik. kesian gak esok mamat tu nak keje.

hari Rabu, pergi klinik wat buku merah. procedure xbanyak beza dengan yang lama. surat nikah wajib ada untuk registeration. saya cakap la, "anak no 2 dah ni nak guna jugak ke?". misi tu kata" senang untuk kami  trace no pendaftaran." nasib le ada surat nikah dalam kereta. kalo tak bawak, bleh je regist, cuma pasni kena bawak le diorang nak masukkan dalam rekod. oh lagi satu, lepas ni, tiap kali pergi klinik, darah 2.5ml akan di'sedekah'kan kat diorang. not more 'tet' kat hujung jari. huwaa

buku merah ke-2


ni la gambar scan baby. haha. sebenarnya kat skrin keluarla gambar baby. bila print, doc just print tulisan2 ni je. kedekut betul. so nak gambar baby, kena la g klinik swasta. EDD insyaAllah May 8, 2011. kalo terbersalin awal, bleh la dia join bitrh month Abah n Kakak Arissa dia. hehe.

 gambar scan camni je
ok. sampai sini dulu untuk hari ni. doakan saya n baby sihat sentiasa n no more bleeding/spotting. :D

Friday, October 8, 2010

moodymode

MODE: HIBERNATE










*will be back soon :D

Friday, September 3, 2010

Abah dengan anak

aktiviti hujung minggu. time ni sebelum bulan puasa. biasa la, time time ni la nak korek gambar lama :D Mama dok dalam rumah. memang tau dua beranak dok kat luar. ingatkan dok tengok pokok bunga. rupanya...


Mama! tengok ni. saya tolong Abah


beshnya main bubbles


jangan la marah Mama


weee


saya nak basuh kereta la ni Mama


bubbles 'tarik'


tengok ni Mama. pandai tak saya?


belah depan dah siap! nak pergi blakang plak


hepp! nak masuk dalam mulut plak dia



kuyup dah main air. terus Mama panggil masuk rumah. boleh la kan dia lari- lari menyorok kat Abah. terus dukung n mandikan dia. pakai baju lawa-lawa, awak tengok Abah dari dalam je la ye. haha. 



puasa penuh

harap-harap tahun ni dapat la berpuasa penuh :D.
kurang dari seminggu nak raya.
kalo berjaya bertahan, wah, memang best la.
tahun depan xyah sibuk-sibuk nak ganti.


eh, wait!
saya belum berisi la. :D
*tak-buat-test-pun-lagi-sebenarnya*
maklumla, period tak teratur ni, macam-macam bleh jadi.
ntah ntah period lepas raya.
haha

Monday, August 30, 2010

uu-wii

Arissa kalo mengadap lagu ni 50x sehari pun xpe.
paling dia suka part "uu wii" tu.
yang tu je dia tau sebut. haha.
kadang-kadang je terkeluar "b ci ci e e ci".
siap goyang2 badan macam kartun tu jugak.
harap-harap cukup je kali ke-100, awak da bleh hafal semua tau.


Thursday, August 26, 2010

dialog Nenek Nenek

pada suatu malam yang indah, sesudah menjamah moreh lepas solat terawikh, beberapa orang Nenek pun berjalan untuk pulang ke rumah masing-masing. di pertengahan jalan, mereka sempat berbual-bual mengenai cucu-cucu mereka.

Nenek A: anak kau dah bersalin ke?
Nenek F: dah, minggu lepas.
Nenek A: wah, dah jadi nenek la kau ye. anak lelaki ke perempuan?
Nenek F:  lelaki.
Nenek A: siapa nama cucu baru?
Nenek F: ish. kau tanya aku? aku tak ingat la. panjang. ada 3-4 nama. nama macam orang zaman sekarang laa
Nenek A: (sambil gelak-gelak) aku tau la. siapa nama?
Nenek F: entah la. tak ingat. susah nak sebut. nanti aku tanya anak aku sekali lagi. haha.

Tuesday, August 24, 2010

disable tagged photos

penangan FB makin kuat 2 3 menjak nih. sampaikan orang dah xpandang dah Friendster. lagi 'kejam', siap dah bleh lupa password nak login. haha.

seperti yang kite perasan, sekarang ni, ada sesetengah kawan2 kite ni rajin dok korek album2 lama. niatnya hanya untuk suka2, mengimbau kenangan lama. kalo gambar senonoh tak pe la jugak kan. tapi macam mana kalo tetiba gambar zaman hingusan, yang mana dulu kite xpakai tudung (sekarang dah pakai) tetiba kena tag? tak pun sedara mara kite, yang suka2 je tag gambar kite dengan baju xproper? xsyok la kan. 

cara yang paling senang adalah untag je la gambar2 tersebut. tapi kalau xsempat untag, ada satu lagi cara. cara ni, insyaAllah orang lain xbleh view gambar2 tersebut.

step 1:

click 'Account'.
pilih 'Privacy Settings'.


step 2:

pilih 'Customize Settings'.
*click to enlarge*


step 3:

pilih 'Things others share'.pilih 'Photos and videos I'm tagged in'.
ubah setting ke 'Only Me'.

step 4:
suruh hubby preview guna account dia :D 
siap!


you are my sunshine

... my only sunshine. :D 
baiklah hari ni saya nak bercerita tentang sunshine saya. yang makin hari makin banyak keletah sampai tak terlayan dibuatnya. energy dia masyaAllah, sejak celik mata dari pagi sampai la tengah malam, constant je. xtau penat.

kemahiran terkini ialah faham/dengar arahan.so far, Arissa tahu bila cakap nak mandi, dia akan tarik baju/ seluar dia. then, lepas kite buka baju dia, dia akan ambil n terus masukkan dalam laundry basket yang memang khas untuk baju dia. lepas tu dia akan capai towel. kalo kite saja wat2 lupa, dia akan cakap,"Ma.. ni" sambil tunjuk kat towel. masuk tandas je, lepas buka diapers dia, dia akan letak dalam plastik. tu la rutin harian mandi dia. mula2 dulu suruh/ajar dia, bila dah tiap2 hari buat, dia dah hafal apa yang dia kena wat. ada satu hari tu, Abah nak mandikan dia. lepas buka diapers, Abah biar je. then Arissa bagitau Abah, "Bah.. boh". hehe. dia plak ajar Abah dia bubuh used diaper dalam plastik tu :D good job dear. girl power! eh tetiba plak.

kemahiran mengenal anggota badan pun dah improve sket. setakat ni, bila kita tanya dia, dia akan tunjuk dengan betul. antaranya, rambut, mata, hidung, telinga, pipi, gigi, tangan, pusat, t*k dan kaki. soalan famous Mama dengan Abah untuk Arissa tiap2 hari ialah, "ni apa ni?", sambil tunjuk kat badan dia. dia pun akan sebut-dengan-pelatnya. antaranya:
* sikat (haha rambut sebenarnya)
* ta (mata)
* tinga (telinga)
* dung (hidung)
* pipi
* t*k
* pucat (pusat)
* kaki

vocab pun dah bertambah. 
* hujan
* buah
* uyat (ulat)
* lalat
* ayer (air ~ haha nasib baik xsebut ayaq. sah kamu anak Selangor)
* bubu (bunga ~ dia xreti sebut -nga)
* ti (roti)
* chut (biskut)
* nak t*k (BF)
* nak n*n*n (FM)
* jangan ~ pandai oo kalo kite saja2 amik benda yang dia main, dia akan jerit "jangan!"
* boh (bubuh)

bunyi2 pun dah kenal.
* pagi2 kat sini akan akan burung berkicau. bila tanya dia, "Arissa, apa tu?". dia akan cakap, "bird"
* bila tanya dia, "ayam bunyi macam mana?". dia jawab, " uk uk uu" ~ sekali baby ayam baru nak belajar berkokok daa. haha. 
* "cat bunyi macam mana?", dia jawab "auww"
* kalo dia dengar bunyi cicak, dia dah pandai lari. takut dengan cicak. haha. ada cerita di sebalik kejadian tu. 

haa amik ko. panjangnye! tu la sapa suruh update jarang-jarang kan. haha. tu pun rasanya ada lagi tak di tulis. gambar next entry la ye. selamat memasak & selamat berbuka.

Friday, August 20, 2010

kisah.. single size bed

a few days before Wan sakit, Tok kata, Wan ada ajak dia pergi beli single size bed. just in case dia dah sakit teruk nanti dia nak guna. nak letak katil tu kat ruang tengah supaya senang orang nak datang melawat dia.

kebetulan lepas balik dari kenduri, memang Paktam, Tok dengan Wan nak singgah kedai perabot dah. tapi tah macam mana, hari tu kedai perabot yang selalu pergi tu tutup. so terpaksa la batalkan niat untuk sementara waktu. lagipun, bukan nak pakai lagi kan.

dalam 3-4 hari kemudian, Wan sakit teruk. terus dimasukkan ke ICU. tak lama lepas tu, Paktam pun terus beli katil, dengan harapan Wan mesti akan guna lepas balik dari hospital nanti. hari berganti hari, Wan dah makin stabil. tapi doc xbagi discharge lagi sebab keadaan Wan yang mudah semput dan masih perlukan gas. 

selepas 17 hari di hospital, Wan pergi meninggalkan isteri, anak, menantu, cucu dan cicit buat selamanya. tanpa sempat me'rasmi'kan katil baru dia. hari pemergian dia itulah hari pertama dan terakhir Wan gunakan katil tu. 

Tok cerita lagi, few days sebelum dia sakit juga, dia ada kata nak pergi tempah baju raya kat Pekan Rabu, one of his favorite tailor. tapi macam ada je sebab/halangan yang buat Wan xpergi tempah lagi. mungkin Wan sendiri dah rasa dia akan pergi.

Tok sambil bercerita, sambil lap air mata. kami yang dengar ni pun bergenang je air mata. mesti la Tok terasa kehilangan sangat-sangat, sebab teman tidur dia for almost 55years dah takde. tambah plak sekarang ni bulan puasa, lagi la teringat. to be honest, saya xde kekuatan nak call Tok, tanya khabar dia. sebab saya tau bila saya call Tok akan nangis. bila Tok nangis, saya pun akan nangis. time kami nak balik Kl lepas pengebumian tu pun Tok da nangis2 time peluk cium saya. 

maaf saya xdapat teruskan menulis. air mata ni xberhenti mengalir. sedih mengenangkan the only Wan yang ada dah xde nak sambut kami balik raya nanti. AL-FATIHAH..


*** tambahan sket. Wan meninggalkan seorang isteri, 9 org anak, 8 org menantu, 25 org cucu dan 2 org cicit. 



Monday, August 16, 2010

AllahuAkbar

Allah Maha Besar!

petang semalam, time otw nak ke SB lagi (Sabtu dah pergi, Ahad pergi lagi ye), Arissa betul2 dah kejutkan Mama dengan Abah. jalan keluar dari kawasan rumah kami ni akan lalu sebuah masjid. sebaik sahaja nampak kubah masjid, Arisaa cakap, "Ma, Allahbat (AllahuAkbar)". terdiam sekejap kami berdua. kagum! Ya Allah, budak kecil pun dah kenal masjid, tempat solat. maybe sebab pernah tengok azan kat tv. kiranya dia ingat la agaknya. 

*pic from google
sebelum ni pun, dia dah pandai tiru kita solat. tahu nak sujud dah. biasa la, time Abah dia solat, dia tengok. Abah sujud, dia sujud. kalo kite bentang apa2 kain/ sejadah, mulalah nak sujud. mulut tu sepanjang masa sebut 'Allahbat'. kalo dengar azan dari surau pun dia sebut 'Allabat' jugak. Arissa, semoga kamu menjadi anak yang solehah dan diterangkan hati sentiasa. Amiin.


HAPPY 'BELATED' 16 MONTHS OLD, DEAR!!



Friday, August 13, 2010

santan kotak

err.. nak tanya ni kepada kawan sekalian.
sapa tau, kalo santan kotak kecik tu kan, sama dengan bape biji kelapa ek?
dia pun pekat semacam je kan.
camne u all guna/sukat dia ek?
lagi satu, cap apa yang best ek?
cap ayam ke, MS ke apa ek?

sekian,
beta yang confuse :D

Thursday, August 12, 2010

ahlan wasahlan ya Ramadhan

alhamdulillah. Ramdhan datang lagi. selamat menjalani ibadah puasa ye kawan-kawan! sama-samala kita mempertingkatkan amalan di bulan yang mulia ini. 

tahun ni tahun ke-2 berpuasa bersama Arissa. last year, xde la kelam kabut sangat, sebab Arissa baru 4 bulan. dok diam je tengok Mama masak. tahun ni, hmm, dia pun sibuk nak 'tolong' jugak. dan tahun ni jugak, tahun ke-3 puasa sebagai seorang isteri. 

first day puasa, kebetulan Arissa tido pukul 4pm. so bleh la masak dengan aman. masak 2 jenis je pun. ayam masak merah dengan kangkung goreng belacan. pastu Abang beli ikan bakar n sambal tumis ikan bilis. sroh beli ikan bakar je, nafsu le tu. haha. kuih plak beli kuih pelita dengan lopes, tapi hampeh je, air gula cair macam air nescafe O je. Abang, lain kali jangan beli kat orang tu dah tau. 

nak dijadikan cerita, sikit punya la sibuk masak lauk pauk (konon-konon), terkejar2 buat kerja takut anak bangun, haha. last sekali masak nasi. then tinggal je la kan. kata guna rice cooker. pukul 7pm, time nak hidang2 tu, ya Allah, tengok nasi berbiji lagi. adeh, lupa tekan button 'cooking' rupanya. beras da kembang dah. haha. camne la bleh lupa nak tekan. bagitau Abang, apalagi kena perli la. berapa tahun dah masak guna rice cooker ni?. haha. ni mesti sebab Arissa dah bangun. berlari ke depan tengok dia, terus lupa nak double check. huhu. hari ni, harusla tripple check kan. mujur ada kuih. xde la terasa sangat kan makan nasi lambat. hehe.

time sahur plak, dah 2 pagi Arissa tido lena je. terjaga pun lepas kami da selesai makan. hehe. mana taknye, tiap2 malam tido lambat. selagi xgelap satu rumah, selagi tu la dia nak main. petang kalo Abah balik rumah, melekat je dengan Abah. dengar je bunyi motor Abah, dia dah lari2 bawak kasut dia kat pintu. get ready nak keluar le tu. bila bukak pintu je, dia terus keluar haha. xsempat Abah nak masuk rumah. kalo Abah ajak dia masuk, alamatnya, mengamuk la dia. pandai betul anak dara ni. tahu nak keluar waktu petang. pernah satu hari tu, Abah dia balik lambat. kiranya, nak dekat Maghrib dah. Abah tetap bawak Arissa keluar, tapi jap je la. lepas siram pokok bunga, terus masuk. apalagi, meraung la dia. xpuas amik angin luar lagi. haha. malam pun. ada je benda nak ajak Abah main. mana la xtido lambat. 

ok la gtg. nak keluarkan lauk dari fridge. hmm nak masak apa ya petang ni. jadi surirumah kena 'perah otak' pk nak masak apa. xsyok le kan kalo asyik masak benda sama seminggu kan. yang penting simple tapi sedap. hehe. mari kita guna khidmat en google! selamat berbuka ye semua. nanti g param jangan rambang mata plak ye. 

Sunday, August 8, 2010

kehilangan

maaf sebab agak lama menyepi.  hampir sebulan rupanya. dok terkial2 nak meng'ayat' :D last last semua dok dalam dratf je. tambah plak kami ber3 baru je baik demam n selsema. memang tak ber'update' le kan.

hari ni, genap 28 hari Arwah Wan pergi meninggalkan kami. bagi yang xtahu, sebenarnya, Wan meninggal pada hari Isnin, 12 Julai 2010 selepas 17 hari tinggal di hospital. sedih sangat sebab kami berharap arwah sihat selepas dia dah bertukar ke wad biasa tu. masa tu, arwah dah bleh makan n mintak nak makan macam macam. saya merasakan arwah mungkin akan sihat seperti sedia kala. rupanya itu adalah petanda dia akan pergi. tambah menyedihkan, kami, Abah dan Paksu memang xsempat jumpa buat kali terakhir. apapun, semua ni dah ditetapkan. Allah amat menyayangi arwah dengan mengurniakan kesakitan yang xlama. 

Sabtu minggu lepas, sepupu Abah, Ust Yaakob yang juga ustaz kat SMKAK dulu pun meninggal dunia.  arwah pun memang dah lama sakit. kalo xsalah dari tahun lepas lagi. semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. AL-FATIHAH..

Saturday, July 10, 2010

Arissa had a nightmare?

nightmare? jeng jeng jeng... kejadian berlaku time Wan sakit tenat hari tu. time semua orang bergegas ke hospital, yang rupanya adalah 'false alarm'. selepas doc sahkan Wan xde pape, cuma perlukan rehat dan gas yang cukup, kami laki bini pun turun ke cafe hospital sebab xbreakfast lagi. Abah dgn Naim pun ikut jugak. 

time kat cafe, saya just makan kuih je. Abang plak, makan naik berlauk plus air soya suam. nak dijadikan cerita, Abang saja2 le suap Arissa minum soya. nak tengok jugak dia reject soya ke tak. tapi Arissa ok je, plus, mintak nak lagi. suap kali ke 2, dia nak lagi. ops! i have to say no sbb manis. marah dia. hehe.

btw, Arissa dah nak masuk 2 hari x poo poo. maybe sebab makan xmenentu. tambah plak berubah tempat, minum pun kurang. petang tu, kejadian suspen pun bermula. Arissa da nangis2 xsenang duduk. duduk salah, berdiri salah. nak bagitau sakit kat mana, of cos le xreti lagi kan. saya pun xteringat nak sapu ubat kat perut Arissa. bila Abang dok agah2 main dgn dia, dia ok le plak. nampak dia rilex je. tetiba dia datang dekat saya, nampak peluh2 kat dahi dia. pada masa yang sama, dengar macam dia dok meneran. mata dgn hidung pun merah. kelakar pun ada masa tu. hehe. nampak gaya dia tu, memang sah Arissa sembelit.

tetiba Arissa menangis. panik kami dibuatnya. mana la tau, semut gigit ke hape ke. puas dok belek kaki tangan dia. then, dia diam. gelak2. haish, pelik betul. Abang suruh check pampers dia. sah, dia dah selamat melabur. tapi ketul bulat kecik je. agaknya, sakit kot time naj*s dia nak kuar, tu yang nangis tu. kite org tua ni pun terasa 'seksa'nya, apa lagi baby kan.

lepas beberapa minit tunggu (kot kot la ada lagi kan) saya pun salin pampers baru. 10 minit kemudian, tetiba Arissa nangis lagi. saya tengok dahi dia peluh2 dah. oh poo poo lagi le tu. kesian dia, kali ni pun keluar ketul keras kecik jugak. tapi, tengok dalam beg pampers dah abis, lupa nak top up. kelam kabut kami  balik rumah. haha. nasib le ketul kecik je. kalo jenis biasa, mau dia meraung mintak tukar segera.

sampai je kat rumah, lepas salin pampers baru, terus sapu minyak angin. confirm dia akan sakit perut lagi cos yang tadi pun keluar sikit je kan. lepas tu, saya suap Arissa sikit ribena. btw, ribena tu, Danial punya. sekarang ni Danial dah jadi peminat ribena but still minum susu. sebelum ni pernah jugak try bagi Arissa minum ribena, dia xsuka masam agaknya. kali ni, paksa gak dia minum sebab saya percaya, benda masam bleh wat Arissa poo poo dengan lancar. and it works! xsampai 15 min, Arissa da poo poo! normal dan banyak sangat. hoyeh! jadi, berakhir la mimpi ngeri Arissa. hehe.

tadi godek godek babycenter, jumpa artikel pasal sembelit ni. mungkin bleh dijadikan panduan untuk anda semua. AMARAN jangan ikut cara saya. mana la tau, cara saya ni xsesuai dengan anak anda. ok happy weekend!




*****

sikit update pasal Wan. Alhamdulillah, Isnin lepas Wan dah ditukar ke wad biasa. dan dah bleh makan. gas plak dah tukar pakai yang biasa. semalam katanya, doc nak ajar Wan supaya xbergantung sangat dengan gas. xtau le camne kan. dengar suara Abah cerita, macam dah kurang banyak dah sakit Wan tu. takde tanda2 yang membimbangkan. confirm le Abah paling risau kan. dia dengan Paksu je yang dok KL. anak2 Wan yang lain semua dok kat Kedah, pape hal tekejut tergempar bleh balik on the spot. semoga Wan cepat sembuh. amin.

Friday, July 2, 2010

I NO CAN DO

cuci mata di hari Jumaat :D

siapakah gerangan en hensem ni



ok lagi satu






haa.. da puas cuci mata?


ops


kejap kejap


xabis lagi ni nak cerita


ok


tengok video ni plak






comel kan en astronot tu

*

*

*

*

*


ada lagi ni


tengok yang ni plak






apa pendapat u all?


*

*

*

*

*

ops sekejap

sebelum u all speku yang bukan-bukan

sila lihat ini




p/s: dah dah dah. p sambung wat keje balik.. hehe..

credit to: google n youtube

pd

balik dari Kedah hari tu, Mak mertua, adik2 ipar n anak2 buah ikut datang. konvoi 2 kereta. bertolak dari Kedah, petang Sabtu. sampai rumah ngam2 bola baru start. hehe. Bapak mertua ku xikut sebab nak kena attend kenduri kawan2 dia. maklum le cuti sekolah kan. 

btw, anak2 buah tu actually anak kakak Abang. 3 org semuanya Amir (10 thn), Atirah (8 thn) n  Aqil  (5 thn) Mama dgn Abah diorang keje, plus diorang dah biasa berenggang. sebut plak nak pergi rumah Arissa, huh awal2 kami sampai lagi, hari2 dok tanya kami nak balik KL bila. sebab diorang nak ikut. haha. selalu kalo kami balik Kedah pun, bila time nak balik KL, Aqil  mesti wat drama swasta, nak ikut kami balik KL.

program hari Ahad ialah picnic kat PD. bawak bekal kata picnic kan. bawak nasik dgn lauk pauk. semangat betul. lama dah xpicnic. ni pun 2nd time Arissa pergi pantai. 1st time dlu masa kat Langkawi, tapi xsempat mandi pun. so kali ni, haa, balas dendam.


Arissa dah geram tgk pelampung n bola


eeyah.. test angkat jap


bestnya.. Abah cepat laa


eh apsal bola xbleh masuk lubang ni pun


da siap tukar baju


apa la dia wat tu


sebelum masuk dalam air


seronok main air

Thursday, July 1, 2010

semoga cepat sembuh

SABTU, 26 JUN
WAN masuk hospital lagi Sabtu baru ni. kali ni kat ICU. pukul 4am tadi ambulance datang ambik Wan sebabnya Wan dah sesak nafas. dia sendiri cakap x'sempat' dah ni kalo nak pergi hospital naik kereta. Nazahiah (cousin) call ambulance. menurut Makcik-yang memang dok umah Wan, pagi tu keadaan sangat kelam kabut. dia hanya mampu menangis sebab panik plus sedih tengok Wan tercungap2 sesak nafas. dia sapu minyak panas kat dada Wan pun xberi kesan apa2.

dalam 10am, Abah call kami bagitau dia, Mak n adik2 dah sampai Kedah, Wan sakit teruk. Abah kata kalo ada apa2 perkembangan dia akan bagitau. dia macam berat hati nak suruh kami balik since kami baru je balik Kedah 2minggu lepas. tapi saya tau dalam hati dia, mesti nak kami sama2 ada di sisi Wan. saya cakap, "tak pe. kami ready je, pape hal call tau."

dalam pukul 4pm Abah call, cakap Wan dah stabil sikit sebab pakai gas. tapi xsedarkan diri lagi. dia kata xpayah balik pun takpe. tapi malam ni kat umah Wan nak buat baca Yassin. saya pulak yang xsedap hati. bagitau Abang. dia cakap, "xpe la kalo Ima nak balik, kita balik la. kemas la barang."

lepas Maghrib, 8.30pm kami dah siap2 nak bertolak balik Kedah. sempat singgah R&R Rawang untuk dinner. Arissa plak dok wat perangai xnak tido. selalunya kalo naik kereta dia baik je. tambah2 kalo gelap, lagi senang nak tido. kalo dok diam xpe gak, ni dok nak capai macam2. nak tekan radio la. nak pegi dok kat Abah la. haih. penat jugak le melayan.  dalam pukul 12am sampai dekat R&R Sg Perak. supper. lepas minum, terus bertolak. kali ni, baru Arissa nak tido. dalam pukul 3.15am kami sampai.


AHAD, 27 JUN
tengah hari, kami pergi lawat Wan. dia dah sedar. still pakai gas. tanya dia, kenal tak, dia senyum, dia kata kenal. kesian Wan. wayar berselirat sana sini. kiri kanan ada wayar. nampak dia xselesa pakai mask tu. sekejap2 dia betulkan, nak cabut. Wan mintak air, tapi xbleh minum lagi. makan pun xbleh.

wad ICU xbleh masuk ramai2. 2org sekali masuk. babies apatah lagi kan. so time nak masuk lawat Wan, Arissa dok kat Mama Danial (my sis). camtu gak bila my sis masuk, Danial stay with me. dia siap panggil Mama lagi. hehe

doctor kata, kalo Wan dah mampu bernafas tanpa gas, Wan bleh stay kat wad biasa. malam tu, dalam pukul 9pm, Abah call bagitau Wan dah pindah ke wad biasa. syukur Alhamdulillah




ISNIN, 28 JUN
4am, Abah call bagitau Wan kena masuk ICU balik sebab sesak nafas lagi. kami yang kat rumah ni hanya mampu berdoa semoga Wan xde pape yang serius. malam tu masing2 tido2 ayam je. alert je telinga ni kalo2 bunyi telefon. perasaan bercampur aduk. tapi gagahkan juga pejamkan mata.


9am, Mak kejutkan kami. bagitau Wan dah teruk sangat dah, lebih teruk dari semalam. semua siap2 pergi hospital. memang kelam kabut time ni. semua orang serius je. hospital pun terasa jauh. bila sampai, doc cakap Wan stabil tapi xbleh melawat. kena tunggu time melawat. kami xbalik rumah, barang2 Arissa pun dah bawak. stay je kat hospital.

1pm, waktu melawat. Wan sedar. kali ni doc bagi gas yang kuat sikit. pakai mask yang agak besar-xtau nama. Wan bleh minum air skit2. guna syringe. tu pun, nurse je yang bleh bagi. ada tube susu-dalam erti kata lain, Wan xbleh makan solid lagi.

7pm, tengok Wan lagi. dia mintak air. dahaga. mintak mask dicabut. dia xselesa. nurse xbagi. kalo cabut mask, Wan akan sesak nafas lagi. katanya paru2 Wan dah rosak.Wan pun xtido dari tadi, dia kata xngantuk. paling sedih, tengok Wan tahan sakit time nak wee wee. ada tiub dipasang. dia suruh nurse cabut, sakit katanya. nurse kata, perasaan Wan je tu. dia trauma sebab sebelum ni dok wad pun tube tu pun dipasang. sedih betul la.


SELASA, 29 JUN
6pm, keadaan Wan dah stabil balik. tapi still kena dok kat ICU, senang doc nak pantau if anything happen. masa kami masuk nak jumpa dia, dia baru je tido. tengok je la, xsampai hati nak kejut. kalo dia sedar, japgi time kami nak balik, dia mesti gave-us-that-look. semacam xbagi kami tinggalkan dia dalam wad sorang2. sedih je kalo tringat.

kami dah siap2 nak balik KL. Tok macam xnak bagi balik. tapi Abang dah 2 hari MC. saya sempat bisik kat Tok, "insyaAllah Wan xde pape. nanti kami balik lagi". berbelah bahagi hati ni. nak stay sana, kesian plak Abang nak balik KL sorang2. lepas Maghrib, kami bertolak balik sini. sampai dalam pukul 1.30am. 



***
tadi call Mak. Mak cakap, Mak n semua pakcik2 bertolak balik rumah masing2 semalam. Wan nampak ok sikit. Mak kata Abah akan balik Kedah lagi weekend ni if Wan xkeluar ICU lagi. semoga Wan cepat sembuh dan xbergantung dgn gas dah. kami nak tengok Wan sihat dan bleh balik rumah. amin.

Tuesday, June 22, 2010

ayam oh ayam...

kenapa kau mahal sangat ha? terkejut tau. memang gila punya mahal. semalam time Abang nak g beli kat pasar tani, harga sekilo RM7.50. ye, sekilo. bukan seekor. terus tak jadi beli.

minggu sebelum start cuti sekolah ok lagi harga RM6.50-RM6.80. bila start cuti sekolah je terus naik RM7.20. then semalam naik lagi. ish xbleh jadi ni. melampau betul. tengok le esok kat pasar malam berapa hinggit plak.

ingatkan hari tu mahal sebab cuti sekolah, musim kenduri. ni da start sekolah pun mahal lagi ke? tapi kan, Abang pernah cakap, bila minggu gaji masuk aka hujung bulan je, mesti harga ayam naik. sebab penjual ayam tu tau, orang time gaji baru masuk, xkisah beli walau mahal 20sen-50sen. bayangkan kalo satu hari tu dia dapat jual 100 ekor ayam. haa bayangkan berapa banyak dia dah untung. maybe setengah orang tak kisah. tapi kami kisah.

btw, harga ayam kat tempat korang berapa hinggit ek? ke sama naik je?

musang di ASTRO?

percaya tak ada musang baru terlepas dekat ASTRO tu?
dok berkeliaran mengganggu pandangan
percayalah kerana ianya benar!
ini bukan sembarangan musang tau.
special punya


yo la tu. 
percaya je la Pn Azimah nak mengarut di siang hari.
haha

 
ok serious serious
kalo xsalah saya la kan,
Jumaat/Khamis lepas (maybe earlier haha, saya je yang xperasan) 
dah start ada channel baru kat ASTRO
channel FOX 710
ye itulah musang yang sebenarnya


tak pasti itu hanya promo channel (ala-ala Home&Health, xlama lepas tu kena bayar)
ataupun memang pakej dalam STARWORLD
xdapat dipastikan (ye la, sebab x'study' abis lagi hehe)


apa pun
ok jugak la channel ni
NCIS, Bones, Smallville, Copdan banyak lagi
pendek kata semua cerita bersiri
ye, bertambah le orang melekat depan tv nanti


Monday, June 21, 2010

lupa letak tajuk daa

kembali lagi bersiaran bersama Pn Azimah. hehe. awak awak semua. mesti rasa menyampah je kan nak singgah blog saya. haha. maklumle jarang sungguh nak update constantly. asyik tenggelam timbul je.

seriously, jealous tau tengok orang yang bleh update blog tiap-tiap hari. lagi bertambah kagum bila dapat publish 2 3 cerita dalam sehari. HEBAT SUNGGUH! banyak betul benda yang diceritakan. dan seperti biasa, ada sorang budak tu akan gigih dok baca blog orang instead buat entry baru untuk blog sendiri. sampaikan suami sendiri pun dah muntah ijau sebab dok tengok entry yang sama berminggu-minggu. haha. so, siapa yang harus dipersalahkan? dush dush. suka je cari salah orang :D

akhir kata, doakan saya rajin update walaupun hanya sebaris perkataan =D



Tuesday, June 15, 2010

selfishnya awak ni!


agak kasar tajuk entry kali ni kan
bukannya saya mengutuk siapa-siapa tau
saya mengutuk diri sendiri ni


saya tau saya dah agak selfish akhir-akhir ni
lawat blog orang, tapi xtinggalkan komen
sorry ye
jangan marah saya tau
kadang-kadang sebab dah lama tak berblog, bila ada peluang
saya ni dok sibuk 'study' blog orang :D
sampaikan terlupa nak tinggalkan komen
kadang-kadang otak blank, xtau nak komen apa hehe
jangan terasa ye awak awak semua


satu lagi
saya suka lawat blog orang
tapi tak tinggalkan jejak
ni kes silent reader le ni hehe
bukannya apa
cheq malu nak introduce diri
hehe gatai sungguh
ops! jangan risau
saya tak buat onar kat blog orang
cuma singgah untuk membaca celoteh tuan punya blog
insyaAllah sampai masa saya tunjukkan diri yang sebenar
hehe mengada-ngada sungguh


ok selamat malam semua











Friday, June 4, 2010

buah hati Mama

buah hati Mama

sayang budak bushuk masham ni
dah makin naughty
suka wat Mama pancit-sebab kena mengemas 5-6x





perkembangan terkini:
- tahu tunjuk mana hidung, telinga, pusat, gigi (sambil ketap gigi)

- kenal kasut - bila suruh amik kasut dia akan hulur kaki nak pakai kasut

- boleh sebut cicak, auww (meow)

- pandai tiru apa Mama buat - bila Mama sayang Abah, dia pun sibuk nak cium Abah juga. bila Mama picit shower foam time mandikan Arissa, dia pun sibuk nak picit n buat2 sabun kat badan. hehe

- pandai ajuk Mama n Abah gelak - buat gelak 'jahat' lagi

- waktu petang, bila Abah balik, pandai bising2 nak keluar rumah. nak main ball- dah pandai sepak bola (huhu. Abang, anak kita girl la, tau la Abang xsabar nak boy plak hehe)

- bila nampak kalendar gantung kat dinding, mulut dok sebut "B Ci"(ABC). sebab dia ingat sama dengan wallchart ABC dia la tu. 

- bila kita sebut "One", dia kata "Tu Yee", kalo sebut A, dia jawab "B Ci T G Eeeee" suka2 hati sebut berterabur *nangis*

- masa kat SB, bila panggil Wan, dia pun sebut "tu yee". klakar le awak ni. 

- tengok bear, dia panggil "Baby". penyalahgunaan berlaku hehe. tengok gambar dia sendiri kat laptop pun dia kata baby. hehe. 

-gigi 4batang. 2 atas, 2 bwh




Jumaat sudah

today is Friday. bagi yang bersekolah di Kedah, Kelantan dan Terengganu bleh bangun lewat sikit sebab xpayah pergi sekolah. hehe. bagi yang masih kena pergi sekolah hari ni, mesti liat je kan. hehe. dan bagi ibu2 sekelian, bersedia lah nak ber'perang' dengan anak2 di rumah. 

kami dulu pun macam tu jugak. bila cuti sekolah je, saya akan bertukar menjadi kakak yang garang. hehe. pagi2 buta dah bising dok 'kerah' adik2 tolong saya kemas rumah. faham2 je la kalo semua adik2 adalah lelaki. 1001 alasan diberi. semuanya disebabkan dok sibuk 'melangut' tengok kartun. last2 kakak dia ni jugak yang tension kena buat semua. :D sekarang ni masing2 dah besar. faham dah tugas masing2. tambah plak saya pun dah kawin. so, nak tak nak, antara diorang bertiga kena la jadi 'anak dara' Mak. hehe.

oh sikit punya panjang intro. sebenarnya, saya just nak bagitau yang saya akan bercuti lagi. hehe. jangan marah tau. asyik on off je blog ni kan. hehe. well, macam biasa le, time cuti sekolah je, kami ni wajib balik Kedah. plus nak balik tengok Wan jugak. insyaAllah, pagi Sabtu bertolak balik sana.

dan kalo balik kampung time2 macam ni, keadaan kat hiway/RnR dah dapat dibayangkan dah. confirm semua RnR akan sesak, tambah2 kalo RnR glamor macam Tapah, Sg Perak tu. confirm, nak 'terkucil' pun kena beratur. makan lagi la. confirm susah nak dapat tempat duduk. tapi, since da selalu sangat hadapi situasi macam ni, so apa yang kami buat masa balik kampung bulan 3 lepas adalah, since bertolak pagi-yang-tak-pagi sangat tu, kami breakfast siap2 kat kedai before naik hiway. isi minyak kereta siap2. make sure jajan n air mineral dibeli jugak. 

selalunya setiap 2jam perjalanan kami akan berhenti iaitu kat Tapah, Bkt Gantang n Gurun. jangan xtau, anak dara yang sorang ni dah pandai tunjuk perasaan boring tau. selalu kat rumah bebas bergerak kan. ni dok dalam kereta je. kalo dia tido xpe la. kalo x, semua benda dia nak capai, nak pergi dekat Abah la macam2. tu baru sorang tu. kalo 3 4 cam ne la kan. hehe. sebab tu, cousin Abang, anak 4org yang memang lasak, diorang suka jalan malam. dia kata senang, anak2 dia tido je sepanjang jalan. dia pun xpening kepala. haa.. baru teringat, agaknya, sebab tu la agaknya dulu time kami kecik2 Abah suka balik kampung malam2. sebab dia xnak pening kepala dengan kami le agaknya. haha.

ok semua, selamat bercuti bagi cikgu2 dan selamat berperang dgn anak bagi SAHM. hehe. bagi yang dah plan nak pergi bercuti tu, ingat, SAVE SOME SPACES untuk barang2 yang dishopping. haha. daa~

Thursday, June 3, 2010

schedule entry

gelak dulu.
sambil lompat bintang.
ops telebey suda.
hehe.
berjaya jugak wat schedule entry.
entry ini adalah my first trial.
jakun jap.
orang lain da buat berpuluh2 SE kan.
haha.
gelakkan diri sendiri.
so kawan-kawan semua, kalo lepas ni kat title nampak saya tulis SE tu, jangan le hairan plak sebab tengok tetiba saya rajin bercerita ye.
suka suka :D

pic from here





haid tak teratur

runsing tau dok fikir. 
tarikh period dah xtetap sejak2 lepas bersalin ni.
sebab BF ke ek?
ke sebab berat badan naik?
or sebab xmakan pil perancang?

period datang macam biasa. 
every month.
cuma cycle je lari sket.
dalam 3 bulan ni, cycle dah jadi 35-40days.
sebelum ni cantik je 28-30days. 
susah le nak 'bajet' camni.
hehe.





Wednesday, June 2, 2010

cuti yang panjang - dugaan lain

oh. Arissa da tido ni. so kena la taip cepat2 kan. hehe. kali ni nak cerita pasal Wan (atuk) saya. u all sedia maklum kan Abah saya masuk hospital sebab kena operate hari Selasa hari tu. petang tu jugak, Wan, Tok, Pak Njang n Pak Tam dari Kedah sebab nak tengok Abah.

operation berlangsung selama 45min je. tahu tak, sepanjang minggu tu, 'orang kuat' keluarga xde, adik lelaki saya yang 1st, Azizi sebab dia pun OS ke Pahang. n Abang pun ada kat NS. so Firdaus le yang ke hulu ke hilir jadi 'orang kuat'. nasib baik dia tengah cuti revision week. Azizi n Abang ada cakap nak balik. tapi Mak kata xpe la. xserius sangat pun. HP memang sentiasa di sisi la kan nak update pasal Abah. oh btw, saya dan Arissa hanya mendoakan dari rumah je. HSB xbenarkan kanak2 below 12 yo masuk melawat pesakit. maybe sebab H1N1 masih aktif lagi kan. kalo nak melawat juga, kena berganti2 la jaga dia. 

ok. berbalik cerita pasal Wan. diorang sampai dari Kedah waktu Maghrib dah. so xsempat le nak tengok Abah. Wan pun sebenarnya xberapa nak sihat sangat. dia sendiri pun baru 2 minggu keluar hospital, penat (semput). tapi mengenangkan anak lelaki sulung dia nak kena operate, dia gagahkan diri juga ke mari. 

esoknya, dalam pukul 7pm lepas habis waktu melawat,diorang nak bergegas balik Kedah balik. sebabnya pakcik2 saya tu cuti xlama. tapi dalam pukul 10pm dapat call dari Pak Tam mengatakan Wan saya dimasukkan ke hospital Tapah sebab penat dia datang menyerang. nak dijadikan cerita, dia terlupa bawak ubat semput dia tu. maknanya, dia da skip makan ubat. plus, maybe sejuk aircond kereta lagi, tu yang bertambah teruk. setelah sapu minyak angin pun xjalan jugak, akhirnya Pakcik2 terus bawak ke hospital.  

kami yang kat rumah ni memang terkejut beruk lagi la kan. panik pun ada jugak. camne nak buat ni. Abah sakit kat hospital. Wan plak sakit dekat hospital Tapah. kebetulan Paksu, adik lelaki Abah yang bongsu duduk kat Bukit Beruntung pun call tanya nak pergi tengok Wan ke tak. saya pun call Pak Tam nak confirm balik keadaan Wan. Wan da stabil sikit setelah dapat gas. katanya waktu tu, doc tengah xray dada Wan. last2 Paksu call balik cakap, dia pergi dulu tengok Wan camne. kalo pape hal serius, baru kami ke sana. lagi pun BB dengan Tapah dah xjauh. thank you sebab tolong wat keputusan tu. serius memang xbleh fikir dah masa tu. berbelah bahagi tau. memang le keadaan Abah xserius sangat. tapi full result xtahu lagi kan. macam2 bleh jadi dalam satu malam tu.

katanya, 3 lagi adik lelaki Abah (Pak Ndak, Pak Teh n Pak Lang) datang dari Kedah. menurut Paksu, semua 6 anak2 lelaki Wan ada kat sana kecuali Abah. hehe. nak wat macam mana kan. btw, malam tu, kami xbagitau Abah pun Wan sakit. sebab xnak dia risau plak. dalam pukul 2.30am, semuanya sepakat bawak balik Wan naik ambulance ke AS. sebabnya, Wan memang bergantung dengan gas tu. kalau diikutkan, doc suggest nak transfer Wan ke Hospital Ipoh. tapi memandangkan, Tok takut apa2 yang buruk terjadi, susah plak sanak saudara nak datang melawat kan. thats why, decide guna khidmat ambulance tu sampai ke hospital AS.

alhamdulillah. Wan pun keluar hospital last week jugak. Mak n Pak mertua ku baru pergi melawat dia. katanya Wan nampak lemah je. sebab kena kurung le tu. hehe. Insya Allah, minggu ni kami nak balik kampung tengok Wan. sebenarnya, Wan ni bleh tahan jugak degilnya. katanya yang hari mula2 dia kena masuk hospital tu, sebab dia terlampau rajin nak mesin rumput kat sekeliling rumah dia. last2, tersandar je, kepenatan yang amat sangat. then terus sakit dada la, macam2 penyakit datang. pakcik2 semua xlarat nak marah dia dah. dia kata, "aku lagi sakit sebab xwat kerja." huhu. ye la, selama 60 tahun dia hidup asyik wat kerja sawah je kan. memang le xbiasa kalo orang suruh dia dok diam.

 Wan (baju purple) di umur 70 tahun

nampak uzur kan? tapi, jangan tak tau, kalo dapat makan gulai Mak aka menantu sulung dia tu, bleh tambah nasi berpinggan2. hehe.





Saturday, May 29, 2010

cuti yang panjang

ops. amaran. ni cerita lama. aka cerita minggu lepas. kalau tak nak baca pun tak pe. saya tak kecil hati ;D

seperti yang u all semua tau, 2minggu lepas, saya dengan Arissa kena pos balik SB. hari Sabtu petang kami dah gerak ke sana sebab Abang akan bertolak Ahad pagi. sampai je kat SB, adik bongsu, Naim, buka pintu. bila masuk dalam rumah, kami terkejut tengok Abah macam robot. err meaning dia tak boleh nak toleh kepala tengok kami. dia kena pusing dengan badan dia sekali. dari jauh, nampak dah bawah leher Abah dah membengkak, macam beguk (ada setengah orang panggil bengkak cantik kan?). 

rupanya da seminggu dah bengkak tu dan seminggu jugak Abah MC. mula2 kecil je, masuk hari ke 5 dah makin besar. Abah kata dia dah pergi klinik biasa, doktor check, maybe beguk, then doktor bagi ubat kecut n antibiotic. Abah ada juga jumpa ustaz untuk berubat cara kampung - guna nila, tapi sampai seminggu bengkak xsurut jugak. Abah kata dia ada pergi Pusrawi KD, tapi diorang tolak, cakap xcukup alat nak scan/xde pakar. nak tak nak Abah pergi HSB. macam biasa la, kalo pegi hospital biasa, mula2 tu check general je kan. then confirm kena datang lagi sekali sebab doktor pakar xselalu ada n kena buat appointment. 

kesian tau. Abah xbleh makan makanan keras, just bubur je, Mak masak macam bubur Arissa, cuma tambah garam. Mak kata makan pun xlalu sangat, minum Milo je. sebab tu nampak Abah seroh (badan susut). cakap pun suara perlahan je. gelak apatah lagi kan. confirm la tak bleh. malam2, Abah tak bleh tido. Mak kata Abah asyik dok mengerang je sebab kulit menegang. sakittt. rasa geram jugak tau sebenarnya sebab Mak tak call bagitau yang Abah sakit. adik2 pun diam je. tapi tu la, maybe diorang taknak kami laki bini risau. tapi, hmm kebetulan kan kami nak stay kat sana. kalo tak memang tak tau. 2 3 hari sebelum tu ada jugak kol Mak bagitau nak stay sana, Mak xcerita pape pun. hmm.. hep. mana bleh marah Mak. tah Mak lagi risau kan. cuma dia tak nak tunjuk je. 

appoinment dengan doc pakar sepatutnya hari Rabu. tapi Abah dah xtahan sangat dah. pagi Isnin terus je pergi hospital dengan Firdaus (adik 2nd last). tapi Firdaus cakap memang sebelum tu doc dah pesan, kalo sakit jangan tunggu sampai tarikh appoinment. Mak tak pergi pun, sebab ingat check biasa je. dalam pukul 3pm Firdaus balik rumah. sorang dia je. rupanya Abah dah kena tahan. pagi tadi doc dah buat full check up termasuk dengan MRI skali. rupanya yang bengkak tu ada nanah. bukan beguk. n kena operate! masa dengar tu masing2 telan air liur jugak la. hmm xsangka kena operate. rupanya, benda tu lebih kepada bisul, tapi xde mata. doc takut bisul tu pecah dalam mulut sebab kulit dalam mulut lagi nipis dari kulit luar.

petang Selasa Abah dah selamat menjalani operation. doc kata nanah tu banyak sangat. lebih kurang 1/2 beg isi darah (1/2 pine kot kan?). Mak kata lepas operate Abah makan banyak gila. cover balik kot yang selama ni xmakan n setelah semalaman berpuasa. hehe. dipendekkan cerita, Abah dok hospital selama seminggu, sebab  gula dalam darah still tinggi plus doc senang nak pantau luka operate. oh lupa nak cakap, leher Abah kena 'toreh' lebih kurang 2inch n doc tak jahit pun. ye, TAK JAHIT. just sumbat + tampal dengan kapas je sebab senang nak pantau if nanah ada lagi. tiap2 hari kena cuci luka tu. Firdaus berani tengok time misi cuci luka. dia kata luka tu macam mulut-dok-bercakap. dok ternganga2 tiap kali Abah bergerak. eee ngeri betul. saya? oh kasi seribu pun belum tentu lagi nak tengok tau. takut dok terbayang2 je nanti. tak pe lah. serahkan pada pakar je. hehe.

Abah keluar hospital petang Selasa. xsabar2 nak keluar dah sampaikan barang2 dia, semua dia dah pack siap2. jemu dia kata. tambah plak wad tu macam2 sakit ada. even Abah layak dok bilik 1st class, dia xmau. dia kata mesti boring kalo dok sorang2, nampak dinding je. baik dia dok 2nd class katil 4 orang. at least bleh jugak sembang dengan orang katil sebelah. tapi kan, Abah kata dok wad memang menginsafkan. dia tengok orang lain sakit macam2 siap kena pakai gas la, cucuk sana sini. sakit plak kronik belaka. Abah just operate biasa je yang mana kurang sakit dari diorang tu, tapi still sakit juga sebab kena operate :D

kami balik rumah sendiri hari Sabtu. semalam pun call Mak, cakap Abah pergi hospital cuci lagi. oh setiap 2-3 hari sekali kena pergi hospital untuk cuci. kat rumah pun, Mak tukarkan kapas tutup luka sebab kadang2 basah terkena peluh. n luka pun da semakin mengecil. rasanya doc xjahit dah kot. biar dia baik sendiri je. n Abah cuti lagi. dia kata sejarah oo sepanjang keje xpernah lagi la dia 'ponteng' keje sebulan. hehe. tu la Abah saya. penuh dengan gelak ketawa. suka buat lawak. masa kat hospital pun, time kawan2 dia datang ziarah. dia dok bercerita + gelak kuat. hmm xpasti dia nak sorokkan kesakitan ke or memang dia dah betul2 sihat. hehe. 

banyak lagi nak cerita ni. tapi mata dah ngantuk ni. T.B.C. nite!





Friday, May 7, 2010

sensitif

semua Ibu2 akan terasa kalo orang cakap buruk pasal anak dia. siapa yang tak terasa kan? sekali dua takpe lagi. kalo selalu sangat, oh, bikin darah menyirap jugak la kan. memang le niat dia nak tegur, tapi... oh saya memang xbleh terima la.. adakah saya ni sensitif sangat?

kes #1
dia bertanya,"kenapa Arissa kurus sangat? xcukup makan ke?"

eh, tolong la. saya ni mak dia. saya tau la cara anak saya makan macam mana. tambah plak skarang ni, Arissa da pandai mintak nak makan apa yang kita makan. xkan la saya kejam sangat xsuap dia makan. lain la kalo benda yang dia xbleh makan. susu plak, kalo FM tu dia minum 3-4 oz je, so bajet la kalo BF pun camne. memang dia menyusu kerap, tapi sikit per session. tolong la jangan cakap saya xbagi makan anak saya. jangan nak bandingkan anak saya dengan anak orang lain. kalo anak saya tak tembam bulat tak semestinya dia sakit ok. berat dia naik tiap2 bulan, cuma xnampak je.



kes #2
eh, susu badan lagi?
kenapa bagi susu Dumex?
bagi la susu SNOW, nanti kulit anak putih gebu. tak pun S26, nanti badan cepat naik

oh. ni lagi satu. cuba baca betul2 kat tin FM tu. dia kata SUSU IBU adalah susu terbaik, FM ni sekadar makanan tambahan. anak saya still BF cuma kadang2 je dia minum FM. lawak ok cakap susu snow bleh wat anak putih. tengok keturunan la. kalo dah tok nenek cerah, cerah la anak tu. lagi plak kite kena ingat, kite ni orang Melayu yang memang terkenal dengan warna kulit yang pelbagai. jangan le bajet semua baby WAJIB berkulit cerah. lagi satu, salah ke kalo saya still BF anak saya? ye, saya nak BF anak saya paling kurang pun sampai dia umur 2 tahun. suami saya support 100%. xkacau t***k awak pun kan?



kes #3
apa ni, 11bulan xbleh jalan lagi.. (time ni).
laa, kenapa xbeli walker? beli la, nanti cepat skit jalan.

oh, saya xbleh blah dah. sebab utama kami xbeli walker adalah keadaan rumah yang xrata, bertingkat2. takut kalo guna walker buatkan Arissa tertonggeng je, sebab bendul2 ni. tapi kenapa dia xbleh paham ek. kami laki bini sepakat nak biar dia berjalan naturally. lagipun 11bulan kalo xjalan, xde ape yang perlu dirisaukan. lain la kalo nak dekat 18bulan kan. dok sibuk nak bandingkan dengan anak dia/orang lain. oh, tolongla. kemampuan baby xsama tau. as long as progress dia xlari dari sepatutnya, haa yang tu kena la risau kan.

.
.
.
.
.

apapun, semua ni hanya bermain di fikiran saya sahaja. haha. saya xsampai hati nak berdebat dengan orang yang berusia ni. kejap lagi di cop kurang ajar plak. saya hanya mampu berikan senyum 'kelat' plus "takpe, xsampai masa lagi tu dia nak jalan". walaupun dia hanya mampu menggelengkan kepala, namun saya puas sebab tu je la caranya nak wat dia berhenti bertanya (petua mak :D). masa tu je, lain masa jumpa lagi, mesti dia tanya lagi =(






terkini: semalam, Arissa dah pandai banguni berdiri sendiri without support. double yay lagi, gigi bawah belah kiri dah tumbuh. atas plak, dah terasa 'bakat' dah. xlama le tu.

Thursday, May 6, 2010

sampai bila

hujung minggu ni, again, kami anak beranak akan balik SB. sebabnya Abang OS for the whole week next week. so, aktiviti berblogging n FB akan ber'cuti' juga. selalu memang macam tu. Abang OS, kami 2 beranak kena 'pos' balik SB.

mesti ada yang tanya, sampai bila nak jadi macam ni. dah ada rumah sendiri pun, apesal xduduk je time Abang OS. haha. jawapan utama adalah saya ni penakut pait. siang gagah lagi sebab ada je 2 3 jiran SAHM macam saya. kalo malam, semua dok dalam umah masing2 layan anak n suami. oh, xdapat ku bayangkan. waktu siang, kalo hujan lebat plus guruh/kilat, kami dua beranak akan berpeluk sakan. haha.

ada juga yang tanya, kenapa xikut je. well, gomen ni kan amalkan sikap jimat cermat aka kedekut ;D semua benda kena share, hotel room, even kereta untuk cut cost. kalo pangkat dah tinggi tu, xshare pun xpe. hehe. so nasib la, kalo time Abang dapat partner yang wife dia SAHM seperti saya, bleh le kami para isteri ni ikut (teringat time pergi Lumut dlu. turun hotel je jumpa kedai jual2 ikan/keropok kering. uhh heaven je). hehe. tapi tengok tempat gak la, kalo dok hutan ke xpun g tempat2 yang xmasyuk, saya pun xterasa nak ikut hehe demand betul. kang dok bilik je, boring jugak kan.

so sampai bila? hmm maybe sampai Arissa da masuk sekolah la kot. xkan nak bagi dia ponteng sekolah plak kan semata2 sebab Abah dia OS. hehe. so, i have 4-5 years nak biasakan diri duduk anak beranak kat rumah ni :D

Tuesday, May 4, 2010

yay!

Arissa da start berjalan.
1Mei hari tu, dia banyak jalan dari merangkak.
but of coz la kalo nak kejar Mama kena merangkak, sebab lagi laju.
tapi, dia xreti berdiri sendiri lagi.
kena pegang dinding/kaki Mama n Abah kalo nak berdiri.
ok la tu kan, dari xnak jalan langsung.
xyah kena suruh dah, bangun sendiri je.
syabas chayang!
muahh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails