Friday, February 20, 2009

SOY BEAN vs PREGGY WOMEN

hmm.. bangun tido pagi tadi tetiba terecall conversation ngan my MIL masa cuti CNY baru nih.. dia tanya i banyak minum soy bean x during preggy nih.. d conversation lebey kurang cam nih..

#MIL : imah minum ayaq soya dak?
#me: (ngan tesengih cam kerang busuk) minum la jugak.. tapi xselalu.. xlalu sangat la..
#MIL: la.. awat x minum.. elok tau minum banyak2.. nanti kulit baby putih gebu
#me: (sengeh xabis2.. dalam ati dok kata nak wat camne da xminat sgt minum soya.. susu minum banyak la)

ape sebenarnye kaitan soy bean nih ngan kulit baby nih?? sorry... kannye nak condem my MIL.. tapi thru my reading n from BOD PARENTING, ramai ibu2 yang ngaku YES kulit baby dorang yang minum soya during preggy memang gebu.. BUT very2 la sensitivenye.. most of them ngaku yang baby dorang senang dapat rashes n senang berparut lak tu.. the WORST thing is ada yang cakap baby dorang kna minum susu yang soy base aje, xbleh minum susu biasa.. even my kezen pun ngaku anak dia kulit sensitive sangat.. pantang je nyamuk gigit, kalo anak dia garu sampai melecet mmg lepas tu berair je tempat tu..

tapi kan.. thru my observation, dalam satu2 family (yang anaknye more than 2 orangla ) kalo suma kulit cerah, memang akan ada 1-2 yang gelap sket.. contoh terdekat my family, adik lelaki i yang 2nd last kulit gelap sket.. adik my asben yang 2nd las pun gelap sket.. my fren pon, adik badik dia suma gelap, dia je yang cerah.. so kalo jadik camnih, sape yang nk disalahkan?? mak2 kite time preggy kat dorang xminum soya ke?? hehe.. kadang pk klako pun ader.. tapi tu la hakikatnye.. sape nak jawab nih.. hehe..

so kesimpulannye.. minum soya time preggy x salah pun.. BUT berpada2 la time minum.. jangan banyak sangat la... maybe sesetengah orang xde effect pape.. tapi xsalahkan kan kalo kite beringat.. hehe.. apepun yang kite makan/minum jangan le fanatik sangat (hmm betul ke ayat nih) coz at d end nanti baby kite plak xlalu makan/minum benda tu.. ye la dlam perut asyik ngadap benda same je hari2 kan.. hihi.. nih one of d mommy pesan to me la.. my baby xkuar lagik, xtau le nak explore camne.. ni kira peringatan untuk diri sendiri gak la.. hehe

2 comments:

izuan murat said...

Hi imah, mak akk plak xkasi akk minum soya bean masa pregnant..sbb nti jd mcm akk seniri..mmgla kulit cerah, tp kulit akk xsensitif tp effect kt gusi plak! k izu punyer gusi xkuat tau, sng bdarah..so akk taula mcm mana siksanya ada gusi mcm ni, so kak izu xminum la soya bean..minum pun sbb tingin je..ada org yg nk ank kulit putih gebu tu, tiap2 hari dia minum soya bean..kazen k izu mcm tu, ank dia mmg putih gebu tp kulit sensitif gler..sng dpt rashes n kudis..sian dia..

Alaa..warna kulit xpenting, klu dh mak ayah nye putih, insya Allah ank dia putih jgk..hehe..klu cmpr cm kak izu n abg isham ni..haa jwb nye cmpran la..:D

AZIMAH said...

uish.. 1st time sy dgr efct kat gusi.. mesti makan pon jaga2 je kan..

maybe side abg pojie kulit ok kot dats y dorang beria soh minum.. side ima mmg kulit xtahan.. sbb tu wat xheran je.. hehe..

ala k.izu ni.. campuran plak.. sy tgk zahin n baby iris cerah je.. hehe.. kite dlu kecik2 pon cerah gak.. da besar main panas, tu yg btukar kaler tu.. hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails