Wednesday, March 3, 2010

Arissa makin ligat....

seronok! sebab dapat tengok Arissa membesar depan mata.. nak dekat 11 bulan bersama Arissa.. terpikir jugak kalo tetiba dapat kerja, hmm sanggup ke me nak tinggal Arissa kat bawah jagaan orang lain.. dah dah xyah pk.. keje pun xde lagi.. haha..

lama xupdate progress Arissa.. bleh dikatakan tiap2 hari ada je 'benda' baru yang dia dapat.. Arissa bleh duduk dengan tegak tanpa bantuan time umur 8 bulan.. kami gembira sangat! ye la sapa xrisau bila tengok anak duduk menyenget macam PISA kan? pasni adik Arissa kami xrisau dah sebab tau, sebelum baby bleh duduk tegak, dia akan lalui phase senget dlu.. hehe..

then bila da bleh duduk tegak, Arissa mula belajar berdiri.. berdiri kat sofa.. berdiri kat Mama n Abah.. yang paling best bila Arissa da start jalan macam ketam.. meniti kat sofa.. mula2 dulu lambat jugak la, dok terkedek2.. skarang ni dah laju... pantang nampak benda atas sofa, silap2 hari bulan dia dok jinjat kaki nak capai benda yang dia nak tu..

paling pantang jumpa adalah hp Mama.. berebut je.. kalo hp bunyi dia dok sibuk cari.. bila me tengah cakap dia sibuk dok tarik2.. nak x nak kena la buat loudspeaker n Abah pun kena la cakap2 dengan Arissa.. hehe.. comel! dia memang suke.. terkini, dia pantang nampak hp ke remote tv/astro, nanti dia letak kat telinga.. konon2 tengah cakap hp la kan.. pegang sebelah tangan hokay.. belagak cam budak besar je..

remote astro tok sah cakap la.. dlu2 dia pegang guna dua belah tangan.. sekarang ni guna sebelah je.. dok tekan2 sambil mata dok pandang tv.. serius! Arissa memang da jadi copycat.. so Mama n Abah kena la hati2 bila nak buat pape sebab Arissa akan perhati n tiru! takut gak aih...

kalo Mama n Abah dok berdua2an kat depan tv, dok dekat2 (time tu Arissa tengah main), xlama lepas tu Arissa akan sampai n panjat2 kami.. dok sayang2 kami.. haha.. nampak cam jeles je.. oh! dia dah paham ke ek rasa jeles? memang selalu camtu.. pantang nampak kami dok dekat2, mesti dia datang punye la.. potong stim betul laa.. :D

malam nak tido pun sama.. wajib menetek n letak dia between me n Abang.. haha.. mula2 dlu me hangin gak coz kadang2 nak dekat kul 1am dia xtido lagi.. asalkan menetek 5 minit dia bangun duduk n gelak2 pastu dok cium2 me la hape la.. Abah dia dah 'ghaib' dah.. bila me cuba la letak dia between us, suprisingly xlama kemudian dia tido.. then berlarutan la sampai sekarang.. lepas dia dah tido, ubah le.. hehe..

Arissa sangat suka kucing ataupun binatang berbulu.. kalo balik Sg Buloh, laju je pegi pintu dapur nak tengok cat.. yang kelakarnye, bila dia nampak kucing, dia akan angkat tangan n buat bunyi panggil kucing, 'ched ched ched'. serius, sekali je me wat camtu kat depan dia, dia dapat tangkap. kalo nampak tiger kat tv pun, dia jerit2 dah n wat bunyi panggil kucing.. haha.. nak gelak pun ada, dia ingat kucing kot.. ni yang Mama excited nak bawak pergi zoo ni.. kalo tanya dia mana cat, dia akan wat2 panggil kucing.. hehe.. kalo tanya mana bird, dia akan merangkak pergi ke pintu tunjuk ke luar..

kalo orang marah dia, dia faham tau.. me kadang2 saje gak menyakat.. 'amboii, besa sangat budak nih', pastu dia akan terus tunduk/ sembam muka ke lantai.. huhu.. faham rupanya orang marah.. kalo xde keje, me akan nyakat sampai dia nangis.. haha.. comel je.. ops.. bahaya, xbleh wat selalu takut nanti dah xmakan saman plak.. selalu kalo Abah dia hepp dia, confirm dia cebik2 nak nangis. ye la, Abah kan jarang nak marah2 dia, siang2 keje.. malam je jumpa.. haa, lagi satu, petang2 Arissa akan berdiri kat depan pintu tunggu Abah balik keje.. xpun kadang2 tu Abah balik lambat sket, bila dengar je bunyi Abah bukak mangga gril pintu, dia da jerit2 laju je pergi pintu.. excited sungguh... bak kata Hana, macam dia sorang je ada Abah.. haha..

terkini, yang buat Mama n Abah pening kepala, Arissa berani panjat tangga.. kadang2 tu xsedar dia da sampai anak tangga ke5! ni la keburukan rumah 2 tgkat.. lemah je jantung kalo tetiba nampak dia dah sampai atas.. lagi larang dia naik, lagi suka dia buat.. macam disuruh2 plak.. dia plak dok gelak2 je bila kami dok bebel kat dia.. lagi, dia skarang da pandai panjat n turun katil.. hoho.. kadang2 dok pikir gak, ish anak me ni boy ke girl? lasak sungguh.. ;D tu le agaknye time preggy dlu asyik berangan nak boy je kan.. kan dah dapat perangai baby boy.. =p

hepp!!
baru ni masa kat Sg Buloh, Arissa dok buat 'tonggeng buyong'.. Mak kata, haa tu tanda2 awal dia nak bangun berdiri sendri la tu.. Arissa xpandai jalan lagi.. harap2 by her 1st birthday dia da bleh jalan.. gigi pun xtumbuh lagi.. nampak dah putih2 kat gusi, tapi xmuncul pun lagi..

panjang plak entry kali ni.. tu pun banyak lagi xcerita.. Arissa pun da bangun tido tu.. nanti la sambung ye..

Arissa yang makin ligat

6 comments:

headbart said...

Imah. Please jangan la simpan angan2 nak kerja. Nanti dah kerja susah nak brenti. Aku nih duk la berangan nak jadi surirumah ni. Sedih tau gi kerja kena tinggalkan anak.
Wuuu... Arissa is so lucky!
Nak jadi surirumah dan beranak ramai-ramai.

Mrs. Ishamizu said...

Comeynya Arissa..byk dh pkembangan Arissa, so advance la dia..cpt ek dh bjln..Iris 11 bln br dpt kaki..loni pon jln tkedek2 lg..xstable lg..tp much2 better la, stakat lg ruang tamu ke dapur, dh terer dh, xbrp jatuh2 dh..hehe..

Ai, Ima thn ke nk gi keje tgl Arissa kt org ni? hehe..apa kata wat biz fr home je..self-employed je la..:D

Adlina Husaini said...

toksah keja lah, biz kat umah dah..lagi best..add berangan sgt nak wat macam tu..im working on it tp taktahu lah bila nak jadinya..
bijak betul la arissa neh..gud job sayang :)

azimah said...

Hana,
haha.. xbleh blah la statement ko.. cepat aa jadi suri rumah, then kite lawan branak ramai2 ;D

azimah said...

k.Izu,
Arissa xbleh jalan sendiri lagi.. kalo jalan sambil pegang2 tu reti le..xbrani lagi dia..

haha tu la.. dia biasa jaga sendiri anak ni, kalo tinggal kat orang, mau mama dia yang xbleh concentrate keje..

azimah said...

tq auntie Ad.. mama dia ni baru berangan2 je.. nak wat homebiz, xtau le plak nak watpe.. hehe

sayang le kalo brenti.. Ad keje gomen kan.. banyak faedah.. hehe.. tapi nanti anak dah ramai kos anta anak ke babysitter pun dah nak sama dgn gaji kan.. ;D bleh le pk balik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails