Wednesday, April 7, 2010

oh! orang pandai ni, bodoh rupanya!

kejadian terjadi kat Kedah time balik cuti Raya Haji dulu (baru terasa nak cerita ;D). masa tu arwah nenek saudara Abang (hoho ye kot. family diorang besar, asyik lupa je pertalian diorang macam mana) tengah nazak. lokasi kejadian, di rumah arwah..

semua orang dalam bilik arwah masa tu.. me n Arissa keluar duduk kat ruang tamu, bagi laluan untuk orang yang baru datang.. SHE and her father pun ada kat ruang tamu.. masa tu memang kami berempat je ada.. me sibuk layan Arissa main.. awal2 tu dia sembang elok je dengan ayah dia, cakap BM.. then bila sebut part yang agak sensitif, dia mula speaking.. yang mana me faham the whole coversation, ok.. bukannye curi2 dengar, tapi memang dia cakap kuat n sengaja cakap BI dengan harapan me xpaham cerita dia..

oit! I know la i'm a housewife! tak keje macam ko! annoying ok kalo wat camtu! apa, ingat orang xpaham ker? maybe dia ingat I ni surirumah yang xpernah belajar BI agaknya.. siot je! dah le dalam handbag dia ada novel 'omputih' (novel terkeluar time dia sibuk2 nak cari hp). ada ke patut, bawak le surah Yassin.. dah le nenek dia sendiri.. pelik betul la manusia ni..

malam tu sebelum tido, me cerita kat Abang.. dia kata family diorang memang camtu.. maklumla agak 'berada' sket dari orang lain.. sebab tu agak 'kerek' n pandang orang tak de mata.. erk bukannye nak cerita keburukan orang. tapi, kadang2 tu beringat la. bukannya semua yang kita tahu, orang tak tahu. dan bukan semua yang kita pandai, orang lain tak pandai.. perkara2 kecik macam ni kadang2 buat orang fikir, 'oh! orang pandai ni, bodoh rupanya!'.



7 comments:

makcikrehan said...

nak show-off tak kena tempat la tu....

azimah said...

MR,
tu la pasal.. kt kampung bleh la nak tunjuk otai.. hampeh betul

Mrs. Ishamizu said...

mmg ada org mcm tu ima..suka menunjuk2, xsdr diuntung..sbr je la..klu kte jd kaya doalah sentiasa agr kte xjd mcm tu..:)

Akk pn salu jgk kena n terasa ngan ckp2 org..tp dh lme kn jd housewife so dh mcm lali dh..bler kita bsuara, haa br org2 tu tkejut badak..igt kita xde ilmu apa..hello!

azimah said...

k.Izu,
hmm sama la.. ye la.. surirumah kan.. org pandang sleck je.. pape tah..
kdg2 terpaksa tahan gelak sbb 'org jenis ni' sibuk2 je nak xplain pnjg2.. padehal kite tau je benda ape.. hehe

headbart said...

Bodo, sangat bodo!
Patutnya ko cakap arab terus ngan Arisa. Konfem die tersedar dia bodo.

Aku tak faham dgn org yg pandang rendah surirumah. Org bekerja la patut rasa malu! Aku kalau jumpe SAHM, slalu rasa sgt rendah diri dan malu dan agak kecil sebab tak dapat jaga anak2 dan suami macam sepatutnya seorang isteri buat.

azimah said...

tu la.. terlupa plak aku nak cakap arab hari tu.. haha.. thanx for d idea.. ;D

weh, jgn le ko rasa malu.. ko terpaksa la Hana.. aku tau, so far ko pun da wat yang terbaik utk Maryam n Khairul. susah tau nak jaga premature baby sorang2.. but u did it very very well! aku tumpang bangga utk ko!

headbart said...

Thank you!
You're so sweet! *blush*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails